Euro a coborat luni la un nou minim al ultimilor 11 ani fata de dolar, in conditiile in care partidul anti-austeritate Syriza a castigat alegerile parlamentare din Grecia.

Moneda europeana se tranzactiona la 1,1203 dolari pe unitate la 7:22 la Londra (9:22 ora Romaniei), dupa ce a coborat pana la 1,1098 dolari pe unitate, consemnand cel mai jos nivel din luna septembrie 2003 pana in prezent. Euro s-a depreciat cu 5,9% fata de dolar in ultima luna, avand cea mai slaba evolutie dintre zece monede analizate de Bloomberg.

Conform rezultatelor oficiale anuntate dupa numararea a 40% din buletinele de vot, partidul de extrema stanga Syriza se claseaza pe primul loc in scrutinul legislativ din Grecia, cu un scor de 35,73%, fiind urmata de partidul conservator Noua Democratie al actualului premier Antonis Samaras, cu 28,48%. In aceasta situatie, Syriza va avea 148 de locuri in Parlament, majoritatea absoluta fiind de 151.

"Credem ca acest rezultat va readuce o volatilitate crescuta pe piata. Consideram ca iesirea Greciei din zona euro este foarte putin probabila sau posibila", a afirmat Ben Pedley, director al diviziei de investitii al HSBC Private Bank din Hong Kong.

Costurile de imprumut ale Greciei au crescut luni, in urma anuntarii rezultatelor alegerilor. Randamentul obligatiunilor guvernamentale pe 10 ani au crescut cu 23 de puncte de baza, adica aproape un sfert de punct procentual, la 8,733%, potrivit platformei de trading electronic Tradeweb. Benoit Coeure, membru in conducerea executiva a BCE, a declarat luni ca institutia nu va fi de acord cu o reducere a datoriei Greciei si ca guvernele europene trebuie sa implementeze reforme, pentru a-si consolida bugetele nationale, scrie MEDIAFAX.

De altfel, mai multi oficiali europeni, printre care si ministrul de finante din Germania, Wolfgang Schaeuble, au avertizat inaintea alegerilor ca nu vor fi de acord ca Grecia sa nu isi respecte angajamentul de a returna imprumutul de 240 de miliarde de euro luat de la Banca Centrala Europeana, Comisia Europeana si Fondul Monetar International.

Citeste si:
Dorian Popa a cheltuit 4 milioane de euro în ultimii cinci ani:...
Dorian Popa a cheltuit 4...

Potrivit consilierilor lui Tsipras pe teme financiare, una din primele actiuni pe care Tsipras le va intreprinde in calitate de prim-ministru va fi sa renegocieze datoriile pe care Grecia le are catre BCE, UE, FMI si alti investitori, datorii care in prezent se ridica la peste 312 miliarde de euro.

Deprecierea monedei europene si nesiguranta din zona euro cauzate de castigarea alegerilor din Grecia de catre Syriza au determinat si o scadere a preturilor petrolului. Cotatia petrolului Brent cu livrare in luna martie a coborat luni cu 44 de centi, la 48,35 de dolari pe baril, la 04:42 (06:42 ora Romaniei), in timp ce pretul petrolului West Texas Intermediate a scazut la minimul ultimilor aproape sase ani, la 45,02 dolari barilul, potrivit Reuters.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.