A treia mare economie a lumii, Japonia, a reintrat in recesiune la finalul trimestrului al treilea.

PIB-ul Japoniei s-a contractat cu 1,6% in ritm anualizat in perioada iulie-septembrie, in timp ce datele revizuite au aratat ca declinul din trimestrul anterior a fost de 7,3%. Niciunul dintre economistii consultati de The Wall Street Journal nu a anticipat scaderea PIB-ului in trimestrul al treilea, analistii estimand un avans mediu de 2,25% al economiei nipone. Rezultatele negative ale economiei japoneze au aparut ca urmare a cresterii taxei pe vanzari de la 5% la 8% la inceputul lunii aprilie, ceea ce a afectat nivelul cheltuielilor consumatorilor. De exemplu, investitiile in locuinte private au coborat cu 24% in ritm anualizat in perioada iulie-septembrie.

Programul guvernamental prevedea ca taxa sa fie majorata inca o data, la 10% in octombrie 2015, insa consilierii prim-ministrului Shinzo Abe au declarat saptamana trecuta ca masura va fi amanata cu un an si jumatate, daca avansul economiei va fi unul slab.

La finalul primului trimestru din 2011, economia Japoniei a intrat in recesiune, dupa doua trimestre consecutive de scadere a PIB-ului, de 0,8% in ultimul trimestru din 2010 si de 0,9% in intervalul ianuarie-martie din 2011. Declinul economiei nipone din 2011 a fost determinat de impactul cauzat de dezastrele naturale si scurgerile de radiatii de la centrala nucleara Fukushima, sever afectata de tsunami, care a condus la cresterea cheltuielilor din sectorul privat si a rupt lanturile comerciale. Yenul s-a depreciat fata de dolar in urma publicarii datelor privind economia Japoniei, ajungand la cel mai scazut nivel din octombrie 2007 pana in prezent, de sub 117 unitati pe dolar. De asemenea, indicele Topix a coborat cu 2,5%, potrivit Bloomberg.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.