Statele G20 au ajuns la un acord pentru a-si creste produsul intern brut colectiv cu 2,1% pana in 2018, prin sprijinirea comertului.

Liderii celor mai importante economii mondiale au identificat cresterea pietelor financiare, tensiunile geopolitice si cererea slaba drept riscuri ce pot frana revenirea economiei.

"Revenirea economica la nivel global este slaba, neuniforma si nu asigura locurile de munca necesare. Ne angajam ca lucram ca parteneri pentru a sprijini cresterea, pentru a intari rezistenta economica si institutiile globale", se arata in comunicatul emis la finalul intalnirii din Australia.

Grupul a convenit asupra necesitatii sprijinirii comertului prin scaderea costurilor, optimizarea procedurilor vamale si reducerea reglemetarilor. "Comertul este o componenta importanta a agendei politicilor globale si castigurile ar putea fi imense prin continuarea integrarii comertului. In mod similiar, G20 a facut un progres laudabil in domenii ca reglementarile financiare si taxele la nivel international", a declarat Christine Lagarde, seful Fondului Monetar International (FMI).

Reforma FMI prin care institutia doreste sa acorde o reprezentare echitabila economiilor emergente in cadrul G20 ramane o prioritate, iar liderii sunt "dezamagiti" de intarzierile aparute in implementarea schimbarilor convenite in 2010, potrivit comunicatului. In luna octombrie, FMI a redus prognoza de crestere a economiei mondiale la 3,8% pentru anul viitor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.