In incercarea de a asigura securitatea resurselor energetice pe fondul disputei dintre Rusia si Ucraina, Uniunea Europeana doreste accelerarea procesului de creare a unei piete comune de energie la nivelul statelor membre.

Ministrii europeni de energie si mediu se intalnesc luni la Milano pentru a reconcilia doua aspecte cruciale, si anume nevoia crescuta pentru energie ieftina si sigura si accelerarea ritmului reducerii emisiilor de dioxid de carbon, relateaza Bloomberg. Intalnirea are loc cu aproape trei saptamani inaintea unui summit UE pe tema politicilor din domeniul energiei pentru 2015-2030.

"Infiintarea pietei energetice integrate la nivel comunitar va consolida relatiile de solidaritate intre statele membre, va asigura securitatea resurselor si va sprijini integrarea resurselor locale de energie regenerabila in scopul atingerii auto-suficientei energetice", se arata intr-un comunicat al autoritatilor italiene, tara care asigura in prezent presedintia UE. Potrivit comunicatului, piata comuna de energie va fi infiintata pana la finele anului 2014. Prioritatea UE pe termen scurt este de a se asigura ca "cele mai bine pregatite strategii" vor mari rezistenta la intreruperi neasteptate in furnizarea energiei, in special in timpul iernii, au declarat oficialii italieni.

Comisia Europeana a propus in ianuarie adoptarea anului 2030 ca tinta comuna pentru reducerea cu 40% a emisiilor de dioxid de carbon, nivel dublu fata de reducerea de 20% propusa la sfarsitul anilor 90 pentru finele lui 2020. De asemenea, CE a recomandat statelor membre sa mareasca la 27% contributia energiei regenerabile in totalul consumului de energie, scrie MEDIAFAX.

Strategia UE in domeniul energetic prevede, printre altele, interconectarea pietelor din statele membre, modernizarea infrastructurilor existente si diversificarea surselor de furnizare a energiei electrice. Pentru a imbunatatii eficienta energetica si a reduce costurile, sunt necesare investitii pentru inlocuirea companiilor de energie neprofitabile si a infrastructurii ineficiente.

Jean-Claude Juncker, presedintele desemnat al CE, a insistat pentru crearea unei uniuni energetice, dupa ce Rusia a sistat furnizarea de gaze naturale catre Ucraina, tara de tranzit pentru aproximativ 15% din necesarul consumatorilor europeni. Autoritatile din Bruxelles incearca sa medieze un compromis intre cele doua tari si au propus un acord temporar pentru reluarea furnizarii de gaze catre Ucraina inainte de venirea iernii. Urmatoarea runda de negocieri va fi stabilita in cursul acestei saptamani.

Citeste si:
Jean-Claude Juncker, suspus unei operatii de urgenta
Jean-Claude Juncker, suspus...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.