Business 21 Mai 2014 15:52
Producatorul rus de gaze naturale Gazprom a semnat cu grupul chinez de petrol si gaze CNPC un acord pentru livrarea de gaze in urmatorii 30 de ani, aflat in negocieri de mai bine de zece ani, iar valoarea livrarilor este evaluata de presa internationala la peste 400 miliarde de dolari.

Un memorandum de intelegere intre cele doua companii de stat a fost semnat in prezenta presedintelui rus Vladimir Putin si a liderului chinez Xi Jinping in cea de-a doua zi, si ultima, a vizitei lui Putin la Shanghai, potrivit Russia Today.

Pretul pe care China il va plati pentru gazul din Rusia ramane un "secret comercial", potrivit directorului general al Gazprom, Aleksei Miller.

Acordul pe termen lung prevede ca Gazprom sa inceapa sa livreze din 2018 Chinei cate 38 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, pentru o perioada de 30 de ani.

Detaliile intelegerii, inclusiv pretul si participarea Chinei in unele proiecte din Rusia, au fost discutate mai mult de zece ani.

Europa este in continuare cea mai mare piata a Gazprom, cu peste 160 de miliarde de metri cubi anul trecut, insa Rusia foloseste toate oportunitatile pentru a-si diversifica livrarile de gaze si pentru a-si creste prezenta in Asia, noteaza Russia Today.

Gazprom si CNPC au semnat acorduri, incepand din 2009, pentru doua gazoducte care sa transporte gaze naturale din Siberia catre China. Cand ambele conducte vor deveni operationale, Rusia va putea livra in Asia 68 de miliarde de metri cubi de gaz anual.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.