PE a aprobat, marti, trei proiecte legislative pentru ca bancile sa se pregateasca pentru falimente si sa nu se mai bazeze pe contribuabili sa le acopere pierderile, statele participante la Uniunea bancara urmand sa creeze un fond comun de 55 miliarde de euro.

Potrivit sursei citate, doua legi au in vedere restructurarea si falimentarea bancilor cu probleme, iar cea de a treia se asigura ca bancile si nu contribuabilii vor garanta depozitele mai mici de 100.000 euro in caz de faliment. Aceste masuri completeaza sistemul unic de supraveghere bancara, deja existent, contribuind la realizarea Uniunii bancare.

Noile legi au fost initiate de Parlamentul European si de Consiliu dupa ce in perioada crizei economice, multe pierderi ale bancilor au fost transferate catre contribuabili, lasand valoarea bancilor aproape intacta. PE informeaza ca instrumentele de "bail-in" incluse in cele doua legi privind rezolvarea problemele bancare inseamna ca, pe viitor, proprietarii bancilor (actionarii) si creditorii (detinatorii primari de titluri de valoare) vor fi "cei dintai care vor absorbi pierderile pe care le-ar putea avea o banca, inainte de a se putea face apel la surse externe de finantare".

Totodata, cele doua legi privind deciziile bancare vor mai cere bancilor sa finanteze fonduri de rezerva pentru a acoperi pierderile ramase dupa utilizarea instrumentelor de "bail-in". Statele din uniunea bancara (toate statele din zona euro si cele care vor opta sa li se alature) vor imparti un fond comun, finantat de banci, cu rezolutie unica, in valoare de 55 miliarde de euro, ce va fi creat intr-o perioada de opt ani. Statele din afara Uniunii bancare vor fi obligate sa creeze, in urmatorii 10 ani, propriul lor fond finantat de banci, in valoare de 1% din valoarea depozitelor acoperite.

Eurodeputatii au sustinut ca, atunci cand o banca are probleme, deciziile privind actiunile de intreprins sa fie luate pe baza unor argumente solide din punct de vedere tehnic. Unele state membre, pe de alta parte, doreau sa confere ministrilor de finante un rol cheie in a decide cum sa abordeze cazuri specifice aflate sub incidenta mecanismului unic de decizie. Conform PE, s-a ajuns la un compromis care limiteaza semnificativ ministrilor de finante in procesul de decizie, reducand astfel si presiunea politica.

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

De asemenea, actualizarea schemei de garantare a depozitelor va obliga statele membre sa-si creeze propriile scheme finantate de banci pentru a rambursa depozitele garantate (maximum 100.000 euro), atunci cand o banca aflata in criza nu o poate face ea insasi. Astfel, se asigura faptul ca nu contribuabilii vor fi obligati sa suporte costurile de garantare a unor astfel de depozite.

In plus, europarlamentarii s-au asigurat ca deponentii isi vor primi banii inapoi mai repede. Potrivit legislatiei adoptate, "suma totala a depozitului lor de garantie ar trebui sa fie disponibila in maximum sapte zile lucratoare, iar o suma de subzistenta (stabilita de la stat la stat), in maximum cinci zile". Au fost incluse si clauze privind "balante temporar mari", in garantie. Spre exemplu, daca un cont de depozit are temporar mai mult de 100.000 euro, prin vanzarea unei case sau a altui bun, intreaga suma sau o parte din aceasta suma mai mare este protejata pentru cel putin trei luni.

Citeste si:
Charles Michel nu va participa la alegerile pentru Parlamentul...
Charles Michel nu va...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.