Statele Unite vor spori ajutorul economic pentru Republica Moldova, angajata intr-un proces de aderare la Uniunea Europeana, a anuntat luni secretarul de Stat american, Jonn Kerry, care a denuntat presiunile Moscovei asupra acestei foste republici sovietice.

"Vom suplimenta fondurile pentru a ajuta R.Moldova sa isi dezvolte competitivitatea", a declarat pentru presa secretarul de Stat american, inainte de o intrevedere cu premierul moldovean, Iurie Leanca, la Washington.

Washingtonul prevede sa deblocheze inca 2,8 milioane de dolari pentru Republica Moldova, suma totala urmand sa ajunga la 7,5 milioane, scrie MEDIAFAX.

In contextul in care Rusia a preluat controlul asupra Crimeei, o peninsula din sudul Ucrainei aflata la aproximativ 600 de kilometri de Republica Moldova, John Kerry si-a aratat ingrijorarea fata de o eventuala atitudine similiara a Moscovei fata de Chisinau.

"Imi pare rau sa spun, dar Rusia face presiuni asupra R.Moldova. Exista probleme legate de sursele de energie", a denuntat seful diplomatiei americane, adaugand ca Washingtonul este "ferm angajat in directia aleasa de R.Moldova".

John Kerry urmeaza sa se deplaseze marti la Kiev pentru a reafirma "sprijinul puternic al Statelor Unite pentru suveranitatea, independenta si integritatea teritoriala a Ucrainei" si a amenintat Moscova cu masuri de retorsiune daca va continua "invazia" si "agresiunea" in Crimeea.

Spre deosebire de Ucraina, R.Moldova a semnat la sfarsitul lui 2013 un acord de asociere cu Uniunea Europeana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.