Acordul dintre Germania si Elvetia privind recuperarea taxelor este "mort si ingropat", din cauza perceptiei tot mai raspandite in opinia publica germana ca intelegerea este prea indulgenta fata de evazionisti, au declarat pentru Bloomberg politicieni apropiati coalitiei cancelarului Angela Merkel.

"Cazurile recente de evaziune fiscala au generat in randul germanilor perceptia ca evaziunea fiscala reprezinta frauda, si nu este ceva banal. O revenire la acordul germano-elvetian, amanat in repetate randuri, nu mai este in carti", a afirmat Ingrid Arndt-Brauer, parlamentar al Social Democratilor, parteneri in coalitia care sustine guvernul condus de Angela Merkel. Arndt-Brauer este presedintele Comisiei pentru Finante din camera inferioara a Parlamentului.

Acordul se refera la retinerea taxelor aferente veniturilor nedeclarate plasate de germani in conturi din Elvetia. Practica ar fi asigurat recuperare taxelor de catre statul pagubit si protejarea identitatii clientilor bancilor elvetiene, garantand astfel ca legea secretului bancar nu va fi incalcata, scrie MEDIAFAX.

Elvetia a incheiat acorduri similare cu Marea Britanie si Austria.

Anularea intelegerii risca sa provoace noi tensiuni intre cele doua state, a caror relatie este deja pusa la incercare de rezultatul referendumului din 9 februarie, in urma caruia elvetienii au decis sa limiteze imigratia din UE. Merkel se intalneste marti cu presedintele elvetian Didier Burkhalter. Cei doi vor sustine o conferinta de presa dupa incheierea discutiilor.

Social democratii au reusit in 2012, aflati in opozitie, sa blocheze aprobarea acordului in camera superioara a Parlamentului. Intrat acum la guvernare, partidul nu ia in calcul revenirea la masa negocierilor pentru amendarea intelegerii, dupa aparitia in presa a mai multor cazuri de evaziune fiscala la nivel inalt, in speta cel al presedintelui clubului de fotbal Bayern Munchen, Uli Hoeness. Clauzele de aministie, care prevad renuntarea la sanctiuni in cazul cetatenilor care isi declara activele ascunse in conturi offshore, sunt inacceptabile, a firmat Arndt-Brauer.

Citeste si:
A început armistițiul temporar dintre Israel și Hamas. Care sunt...
A început armistițiul...

Combaterea evaziunii fiscale a fost una dintre principalele teme ale campaniei pentru alegerile generale de anul trecut, dupa cazul Uli Hoeness, care a declarat, in incercarea de a obtine aministie, conturi de milioane de euro in Elvetia, avere transferata in statul vecin pentru a evita plata taxelor.

Un purtator de cuvant pe afaceri financiare al aliantei care sustine guvernul Merkel a afirmat ca anularea acordului cu Elvetia va priva autoritatile germane de venituri semnificative.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.