Camera Reprezentantilor a aprobat marti ridicarea plafonului datoriei Statelor Unite pana la data de 15 martie 2015, fara conditii, o masura pe care urmeaza sa o adopte si Senatul, in vederea indepartarii definitive a oricarui risc de default.

Masura a fost adoptata cu 221 de voturi la 201, multumita sustinerii aproape tuturor democratilor si a 28 de republicani. Congresul are termen pana la 27 februarie sa adopte textul definitiv.

Republicanii, care detin controlul asupra Camerei Reprezentantilor, au anuntat anterior ca renunta sa mai solicite ceva in schimb, un anunt-surpriza, perceput ca o "capitulare" in fata presedintelui Barack Obama.

Ei nu au intervenit impotriva votului, desi marea majoritate a republicanilor a votat impotriva.

Limita legala a datoriei, suspendata in octombrie, dupa o "batalie" parlamentara, a fost reactivata vineri, la nivelul de 17.211 miliarde de dolari. Trezoreria a avertizat ca poate sa astepte numai pana la 27 februarie fara o noua autorizare din partea Congresului in vederea unui imprumut, data dupa care exista amenintarea unui default, scrie MEDIAFAX.

Renuntand la confruntare, republicanii incheie capitolul dureros al ultimilor trei ani. La fiecare termen al datoriei, ei au insistat sa obtina concesii cu privire la reducerea cheltuielilor sau impotriva reformei sistemului sanatatii a lui Barack Obama.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.