Ucraina va fi in interesata in continuare sa importe gaze din Uniunea Europeana, chiar daca a obtinut o reducere de pret din partea Gazprom, evaluata la sapte miliarde de dolari pe an, potrivit ministrului Energiei, Eduard Stavitski.

Stavitski a aratat ca pana la sfarsitul acestui an va fi semnat un acord de import de carburanti cu Slovacia. Totodata, acordurile semnate marti cu Rusia nu influenteaza acordurile cu Exxon Mobil si Chevron pentru dezvoltarea resurselor de gaze din Ucraina.

"Ucraina are in continuare planul de diversificare a furnizorilor. Tara trebuie sa importe anul viitor 30-33 de miliarde de metri cubi de gaze", a spus ministrul, potrivit MEDIAFAX.

Rusia a acceptat reducerea pretului gazelor livrate Ucrainei cu circa o treime, la 268,5 dolari pentru o mie de metri cubi, de anul viitor, a declarat presedintele rus Vladimir Putin, dupa o intalnire la Moscova cu omologul sau ucrainean Viktor Ianukovici.

Rusia va imprumuta totodata Ucraina cu 15 miliarde de dolari, in 2013 si 2014, prin achizitii de obligatiuni guvernamentale ale acestei tari.

Ucraina, care a sustinut anterior acordului ca contractul pe zece ani cu Gazprom, semnat in 2009, este impovarator, va economisi sapte miliarde de dolari pe an prin reducerea pretului, a sustinut Stavitski.

Ucraina a convenit in aceasta luna conditiile de achizitie a pana la zece miliarde de metri cubi de gaze pe an din UE, prin intermediul gazoductelor slovace. Importul de gaze prin Slovacia ofera Ucrainei o alternativa la gazele rusesti, intr-o perioada marcata de protestele opozantilor presedintelui Ianukovici, care cer legaturi mai stranse cu UE.

Ianukovici a renuntat la semnarea acordului de asociere cu UE, luna trecuta, declansand cele mai mari proteste de la revolutia portocalie din 2004.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.