Ministerul de Finante al Rusiei a anuntat, vineri, ca se asteapta la diuficultati bugetare serioase in 2016-2017, in contextul incetinirii economice, in timp ce un document guvernamental obtinut de Reuters estimeaza deficitul de venituri la buget la peste 300 miliarde de dolari pentru 2017-2020.

"Ne asteptam la probleme majore in 2016 si 2017. Acum este momentul sa luam decizii in privinta reducerii cheltuelilor cu angajamentele asumate in trecut, astfel incat sa ajungem la un buget echilibrat pe termen mediu si lung", a declarat ministrul Finantelor, Anton Siluanov, scrie agentia de stiri Prime, citata de RIA Novosti.

Angajamentele privind cheltuielile sociale vor fi onorate, insa cresterile de salarii ar trebui insotite si de o imbunatatire a eficientei, a spus ministrul. Siluanov a semnalat cheltuielile pentru aparare si transferurile la Fondul de Pensii, cu un deficit semnificativ, ca fiind cele mai puternice presiuni asupra bugetului, scrie MEDIAFAX.

Putin a semnat in mai anul trecut, dupa preluarea unui nou mandat de presedinte, mai multe decrete autorizand cheltuieli sociale. In total, 2.100 de miliarde de ruble (63,7 miliarde de dolari) sunt alocate de la buget in perioada 2014-2016 pentru respectarea decretelor respective, a spus ministrul.

Reuters Rusia a scris, citand un document care detalia strategia bugetara a guvernului pana in 2030, ca bugetul federal se va confrunta, probabil, cu un deficit de 10.000 de miliarde de ruble (302,5 miliarde de dolari) al veniturilor necesare pentru finantarea angajamentelor statului in perioada 2017-2020.

Cresterea cheltuielilor cu pensiile, o scadere probabila a veniturilor din materii prime, a celor din taxe si declinul Fondului de Rezerva, constituit din venituri provenind din exporturile sectorului energetic, ar putea pune noi presiuni pe buget, a scris editia rusa a agentiei Reuters.

Costurile sociale mai mari vin intr-o perioada in care guvernul deruleaza un program masiv de reinarmare, care a urcat cheltuielile pentru aparare la maximul ultimelor doua decenii.

Situatia ar putea fi rectificata prin reducerea cheltuielilor si majorarea taxelor din sectorul petrolier, arata strategia bugetara pana in 2030, obtinuta de Reuters. Ministerul de Finante urmeaza sa transmita documentul guvernului.

Citeste si:
Pavel Bartoș a fost operat de urgență. Cu ce probleme de sănătate...
Pavel Bartoș a fost operat de...

Un consilier prezidential a respins estimarea de 10.000 de miliarde de ruble ca fiind mult prea mare.

"Chiar si in cazul unei variante de crestere economica lenta, cifra este complet nerealista", a declarat jurnalistilor consilierul prezindetial Andrei Belousov.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.