Banca Angliei a decis joi retragerea unor stimulente menite sa incurajeze creditele ipotecare, in vederea limitarii riscurilor de supraincalzire a pietei imobiliare, periculoasa pentru stabilitatea financiara.

"Masurile vor contribui la mentinerea pietei imobiliare pe un drum sustenabil. Actionand acum, intr-o maniera graduala, autoritatile reduc probabilitatea unor masuri mai ample care ar fi fost necesare mai tarziu", a declarat guvernatorul bancii centrale, Mark Carney.

Carney a anuntat modificari in Programul de Finantare pentru Creditare al Bancii Angliei, in urma carora acesta va putea fi accesat din 2014 doar de companii, nu si de persoanele fizice.

Autoritatile de reglementare au eliminat si o prevedere potrivit careia bancile nu erau obligate sa detina capital ca rezerva pentru creditele ipotecare acordate prin intermediul programului bancii centrale, scrie MEDIAFAX.

Modificarile anuntate in Raportul de Stabilitate Financiara al Bancii Angliei au fost adoptate din cauza temerilor legate de o posibila supraincalzire a pietei imobiliare. Cresterea cererii pe piata imobiliara a fost alimentata partial de un program guvernamental de stimulare numit Help to Buy, destinat cumparatorilor cu depozite bancare mici.

Banca Angliei a precizat ca modificarile de joi nu influenteaza programul Help to Buy si nu vor avea vreun impact asupra deciziilor comitetului de politica monetara al institutiei.

Lira s-a apreciat in urma anuntului, dar indicele FTSE 350 al companiilor din sectorul bunurilor destinate locuintelor si constructiilor a scazut cu 1,5%.

In analiza pietei imobiliare, Banca Angliei a notat ca cresterea preturilor locuintelor si activitatile de pe piata imobiliara s-au accelerat, dar de la un nivel scazut. Institutia considera ca sunt putine dovezi privind existenta unui risc imediat pentru stabilitatea financiara, dar ca riscurile s-ar putea acumula, daca va avea loc o crestere rapida a preturilor locuintelor si a indatorarii populatiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.