Standard & Poor's a retrogradat vineri ratingul Frantei cu o treapta, la nivelul AA, cu perspectiva stabila, din cauza ingrijorarii privind perspectiva de crestere a economiei tarii, relateaza MarketWatch.

Agentia de evaluare financiara considera ca reformele guvernului de la Paris, precum cele in domeniul fiscalitatii si al legislatiei muncii, nu vor imbunatati substantial perspectivele de crestere economica, pe termen mediu.

"Cresterea economica lenta limiteaza capacitatea guvernului de a consolida finantele publice", se arata in comunicatul S&P.

Totodata, somajul ridicat afecteaza sprijinul populatiei pentru noi masuri structurale si in domeniul politicii fiscale.

Perspectiva ratingului este stabila, reflectand probabiltatea redusa ca S&P sa imbunatateasca sau sa retrogradeze calificativul Frantei, in urmatorii doi ani, scrie MEDIAFAX.

Potrivit estimarilor FMI, Franta va reusi sa evite recesiunea in acest an cu o crestere de 0,2%, iar anul viitor a doua mare economie a zonei euro va avansa cu 1%.

Comisia Europeana anticipeaza pentru acest an un avans al PIB de 0,2%, urmat de o crestere de 0,9% in 2014. Datoria publica a Frantei este asteptata sa urce la 96% din PIB pana in 2015, de la 90,2% in 2012, cand Hollande a devenit presedinte.

Ministrul francez de Finante Pierre Moscovici a criticat masura S&P, ca incorecta, si a aparat politicile presedintelui Francois Hollande, ca o incercare "masiva" de a insanatosi economia Frantei. Franta a pierdut ratingul triplu A din partea Fitch Ratings in luna iulie, dupa ce Moody's a retrogradat calificativul Aaa la Aa1 in noiembrie anul trecut.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.