Excedentul comercial al Germaniei a atins un nou record in septembrie, de 18,8 miliarde euro, si a depasit asteptarile analistilor, alimentand criticile conform carora autoritatile nu fac eforturi sa indeparteze economia de modelul de crestere bazat pe exporturi si sa stimuleze cererea interna.

Nivelul excedentului comercial este peste estimarile analistilor, de 16 miliarde de euro, si mai mare decat cel de 16,5 miliarde de euro inregistrat in aceeasi luna a anului trecut, relateaza MarketWatch.

Exporturile de bunuri au crescut in septembrie pentru a doua luna consecutiv, cu 1,7%, potrivit datelor Biroului federal de statistica, indicand redresarea comertului exterior dupa un inceput de an mai slab. Importurile s-au redus insa cu 1,9%, din cauza cererii slabe.

In primele noua luni, exporturile au scazut cu 0,9%, cu un declin de 2% in zona euro. Exporturile in statele Uniunii Europene care nu fac parte din zona euro au avansat cu 1,1%, scrie MEDIAFAX.

Intr-un limbaj neobisnuit de critic, Trezoreria Statelor Unite a indentificat saptamana trecuta modelul economic al Germaniei drept principalul factor responsabil pentru cresterea slaba din zona euro.

"Cresterea anemica a cererii interne din Germania si dependenta de exporturi au afectat reechilibrarea economiei, intr-o perioada in care multe tari din zona euro trebuie sa reduca cererea si importurile, pentru ajustarea cheltuielilor bugetare", potrivit unui raport al Trezoreriei americane.

Fondul Monetar International impartaseste ingrijorarea SUA.

Cu toate acestea, politicienii germani si reprezentantii industriei sustin ca Gremania nu trebuie sa isi sacrifice propria competitivitate, castigata cu greu. In opinia lor, consumul intern este in crestere, sustinut de somajul scazut si majorarile salariale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.