Economia Statelor Unite a crescut in trimestrul al treilea cu 2,8%, mai rapid decat anticipau analistii, sustinuta de majorarea stocurilor la companii, in timp ce cheltuielile populatiei si investitiile companiilor au incetinit, potrivit Bloomberg.

PIB a inregistrat o crestere de 2,8%, fata de perioada similara a anului trecut, dupa un avans de 2,5% in trimestru al doilea, a anuntat, joi, Departamentul Comertului. Economistii consultati de Bloomberg anticipau o crestere a PIB de 2%. Cheltuelile de consum au urcat cu 1,5%, cel mai lent avans incepand din 2011.

Cresterea stocurilor companiilor ar putea avea impact negativ asupra evolutiei economiei in trimestrul in curs, care a inceput cu o blocare partiala a activitatii statului federal timp de 16 zile, scrie MEDIAFAX.

"Cresterea se mentine, dar nu este atat de grozava. Oprirea activitatii statului va avea un efect temporar asupra cresterii din acest trimestru", a declarat Jonathan Basile, economist la Credit Suisse.

Datele privind economia trebuiau anuntate la sfarsitul lunii octombrie, dar momentul publicarii raportului a fost amanat, din cauza blocajului din activitatea guvernului federal.

Cresterea cheltuielilor de consum, care reprezinta circa 70% din economia americana, a incetinit la 1,5% in trimestrul al treilea, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, dupa un avans de 1,8% in trimestrul al doilea. Analistii consultati de Bloomberg se asteptau la o crestere de 1,6%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.