Guvernul italian vrea sa reduca fiscalitatea pentru angajatii cu venituri medii, sa stimuleze angajarile prin deduceri fiscale, sa inlesneasca reducerea creditelor neperformante din sectorul bancar si sa impoziteze suplimentar pensiile mari si castigurile de capital.

Proiectul de buget, discutat marti de guvern, cuprinde masuri pentru reducerea cheltuielilor publice, dar si a taxelor, executivul vizand incadrarea intr-un deficit bugetar agreat de Uniunea Europeana si totodata revigorarea economiei. Bugetul ar putea fi revizuit inainte de a fi trimis Comisiei Europene spre avizare. Proiectul ar putea fi modificat dupa ce va ajunge in Parlament.

Guvernul italian vrea sa reduca deficitul bugetar la 2,5% din PIB anul viitor, aproximativ 1,5% din PIB in 2015 si mai putin de 0,1% din PIB in 2016, potrivit unei variante a proiectului de buget, citata de Wall Street Journal. Pentru acest an, deficitul bugetar este previzionat la 3% din PIB.

Aceste promisiuni au fost aplaudate de catre premierul finlandez Jyrki Katainen, care s-a deplasat luni la Roma si a consultat proiectul de buget impreuna cu premierul Letta. Katainen considera ca Italia transmite astfel un semnal puternic investitorilor ca situatia economica din zona euro se amelioreaza. Totodata, masurile din buget combat divergentele economice dintre nordul si sudul Europei, considera liderul finlandez.

Letta vrea de asemenea sa ridice taxa pe castigurile de capital de la 20% la 22%, sa scada cheltuielile din sanatate cu 500 milioane euro anul viitor si 1 miliard de euro in 2015 si sa reduca la jumatate indexarile automate ale pensiilor din sistemul public pentru pensionarii care primesc de cinci ori pensia minima, potrivit unui draft obtinut de Bloomberg, scrie MEDIAFAX.

Potrivit agentiei Ansa, reducerea taxelor asupra salariilor ar putea totaliza peste 5 miliarde euro anul viitor.

Somajul din Italia a revenit in august la nivelul record de 12,2%. Rata implicita de taxare a muncii era de 42,3% in Italia in anul 2011, nivel depasit in UE doar de Belgia - 42,8%, potrivit datelor Eurostat. Potrivit WSJ, fiecare angajat care castiga intre 8.000 euro si 55.000 euro pe an va beneficia de o crestere de 112 euro a salariului net in urma reducerii fiscalitatii prin cresterea portiunii din salariul brut exceptata de la impozitare.

Citeste si:
Românii din Italia vor să fie recunoscuți oficial drept minoritate...
Românii din Italia vor să fie...

Reducerea fiscalitatii in zona muncii va fi realizata prin scaderea contributiilor la asigurarea de accident, taxe mai mici asupra productiei si deduceri fiscale pentru firmele care angajeaza persoane cu contracte permanente, potrivit Reuters.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.