Intreruperea activitatii guvernului SUA din cauza disputelor din Congres privind bugetul ar putea reduce cresterea celei mai mari economii din lume cu pana la 1,4 puncte procentuale in trimestrul al patrulea, in functie de durata crizei de finantare, potrivit unei analize Bloomberg.

Economistul sef al Mark Zandi de la Moody's Analytics estimeaza ca o intrerupere de trei-patru saptamani a activitatii guvernului ar afecta cu 1,4 puncte procentuale cresterea economica a SUA.

Moody's anticipeaza o crestere economica de 2,5% in SUA in trimestrul al patrulea, proiectie care nu tine cont de o eventuala suspendare a finantarii guvernului federal.

O intrerupere de doua saptamani a activitatii guvernului incepand de la 1 octombrie ar reduce cresterea economiei americane in trimestrul al patrulea cu 0,3 puncte, la 2,3%, potrivit estimarilor Macroeconomic Advisers LLC.

Pe langa pierderea economica directa presupusa de trimiterea in concediu fortat a angajatilor din sectorul public, neintelegerile din Congres in ceea ce priveste bugetul si plafonul datoriei de stat au potentialul de a determina companiile sa amane anumite investitii si populatia de a intarzia sau de a se abtine de la diverse cheltuieli, scrie MEDIAFAX.

"Avem de-a face cu o furtuna politica, nu una economica. Acum, toata lumea este cu ochii pe modul in care incertitudinea afecteaza psihologia consumatorilor si a mediului de afaceri, daca anumite cheltuieli sunt amanate pana se va fi clarificat ce se va intampla la Washington", comenteaza pentru Bloomberg un analist de la Economic Outlook Group.

Potrivt datelor de la Departamentul Comertului pe august, americanii au continuat sa cheltuiasca in a opta luna a anului. Achizitiile de locuinte, care reprezinta 70% din economie, au urcat cu 0,3% in august dupa o crestere de 0,2% in iulie. Veniturile populatiei au crescut cu 0,4% in august, cea mai buna dinamica din ultimele sase luni.

Incertitudinea afecteaza insa bursa. Indicele S&P 500 a inchis vineri in scadere cu 0,5% si a traversat prima saptamana de evolutie negativa din ultimele doua luni, pe fondul temerilor investitorilor ca impasul politic de la Washington pe tema bugetului va afecta economia.

Citeste si:
Economia continuă să încetinească. PIB a crescut cu 0,9%, în al...
Economia continuă să...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.