Guvernul Greciei a aprobat luni transferarea a 12.500 de functionari, pana la sfarsitul lunii septembrie, pentru restructurarea sectorului public in vederea reducerii costurilor, masurile provocand noi nemultumiri sociale.

"Am aprobat deciziile finale pentru ca tara sa poata respecta calendarul stabilit cu troica UE-BCE-FMI si sa transferam 12.500 de functionari pana la sfarsitul lunii septembrie", a declarat Kyriakos Mitsotakis, ministrul Reformei si Administratiei Publice, la sfarsitul unei reuniuni interministeriale condusa de premierul Antonis Samaras.

Grecia s-a angajat in fata creditorilor internationali sa transfere in total 25.000 de functionari pe alte posturi bugetare pana la sfarsitul acestui an si sa concedieze in aceeasi perioada 4.000 de persoane, in vederea reducerii cheltuielilor publice.

La sfarsitul lunii iulie, guvernul a transferat 4.000 de functionari, care fac parte din numarul total de 12.500, cei mai multi in sectorul educatiei. Masura a provocat un val de proteste.

Sindicatul din invatamantul secundar (Olme) a avertizat ca va organiza o greva pentru a impiedica deschiderea scolilor. Sindicatul functionarilor publici Adedy urmeaza sa decida daca sa organizeze joi un protest.

Functionarii transferati sunt obligati fie sa accepte noile posturi fie sa intre in somaj partial, cu salariu redus, riscand sa fie concediati cateva luni mai tarziu, scrie MEDIAFAX.

Restructurarea sectorului public consta in unificarea unor institutii si spitale si suprimari de posturi.

Vineri, mai multe sute de angajati din domeniul sanatatii au manifestat la Atena, pentru a contesta transformarea a opt spitale in centre de sanatate cu atributii reduse.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.