Germania a recunoscut oficial moneda virtuala bitcoin ca "unitate de cont", respectiv ca instrument financiar care poate fi folosit in "cercurile multilaterale de cliring", potrivit Ministerului de Finante din aceasta tara.

Bitcoin nu este clasificata ca ban electronic (e-money) sau moneda straina, ci mai degraba ca instrument financiar supus reglementarilor bancare din Germania. Reprezinta mai degraba «bani privati» care pot fi utilizati in cercurile multilaterale de cliring", potrivit unui comunicat al Ministerului german de Finante.

O unitate de cont permite realizarea de comparatii in timp a valorii unor bunuri sau servicii si cuantificarea valorii adaugate in cadrul activitatii economice si poate fi reprezenta de o moneda fara existenta fizica a acesteia. Un exemplu de unitate de cont este dat de drepturile speciale de tragere (DST) ale FMI, in care se evalueaza tranzactiile, dar care nu sunt si instrument de plata. Astfel, platile trebuie sa se faca in monede aflate efectiv in circulatie.

"Trebuie sa avem competitie in productia de bani. Am fost de mult timp un sustinator al planului lui Friedrich August von Hayek de denationalizare a banilor. Bitcoin reprezinta primul pas in aceasta directie", a declarat Frank Schaeffler, membru in comisia de finante a Parlamentului german, care a sustinut clarificarea legala a bitcoin, scrie MEDIAFAX.

Bitcoin este o moneda virtuala care permite utilizatorilor sa o schimbe pentru bunuri si servicii. In prezent, o bitcoin valoreaza circa 119 dolari.

Noua prevedere arata ca autoritatile germane pregatesc reglementari de taxare a tranzactiilor cu bitcoin.

Potrivit publicatiei Die Welt, guvernul german a stabilit ca clasificarea bitcoin inseamna ca profiturile obtinute prin utilizarea monedei virtuale ar putea fi impozitate.

Kathleen Brooks, director la FOREX.com, a declarat CNBC ca aceasta clasificare de catre guvernul Germaniei da legitimitate bitcoin sa fie folosita ca instrument financiar intr-una din cele mai mare economii din lume.

Brooks a adaugat ca este un mare pas inainte pentru miscarea bitcoin.

"Cred ca este interesant ca Germania a luat-o inainte si a dat statut legal bitcoin, care ar putea deveni o alternativa la euro, daca moneda unica va inceta sa existe", a spus Brooks.

Citeste si:
Economia Circulară și Tehnologia de Ultimă Generație. Cum își...
Economia Circulară și...

Ea a aratat ca daca euro va disparea, autoritatile germane ar putea sa colecteze in continuare taxe daca toata lumea va incepe sa foloseasca bitcoin.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.