Lupta impotriva somajului este principala sarcina pe care europenii o atribuie propriilor guverne, inclusiv in tari cu o rata a somajului mai scazuta, ca Germania, potrivit unui studiu international publicat marti de institutul GfK Verein.

Cu 37% in acest an, somajul ramane raspunsul cel mai frecvent dat la intrebarea "care sunt, in opinia dumneavoastra, sarcinile cele mai urgente de care tara voastra trebuie sa ocupe?", intrebare adresata unui esantion de 13.300 de persoane din 12 tari europene in cadrul acestui studiu intitulat "Provocarile Europei 2013".

Respondenti din noua tari (Germania, Franta, Italia, Spania, Polonia, Austria, Marea Britanie, Belgia si Suedia) plaseaza somajul pe primul plan al preocuparilor lor, dar cu scoruri foarte variabile. De exemplu, in Spania si in Franta, 72% si respectiv 69% dintre persoanele intervievate mentioneaza spontan aceasta problema, fata de 24% in Marea Britanie.

Doar cetatenii rusi si olandezi considera alte provocari mai importante, repectiv inflatia/puterea de cumparare si stabilitatea economica.

La randul lor, germanii plaseaza somajul pe primul loc (32%) al preocuparilor, in fata inflatiei si puterii de cumparare (29%), in pofida unei rate a somajului de 6,8%, invidiata de numerosi vecini. Acest procentaj de 32% este, totusi, slab din punct de vedere istoric, avand in vedere faptul ca era de 66% in 2010 si de 80% in 2006, scrie MEDIAFAX.

Per ansamblu, germanii se arata cei mai "ingrijorati" dintre europeni, deoarece ei citeaza spontan 2,5 "probleme urgente" in medie, fata de doua pentru restul esantionului si 1,2 pentru suedezi, cei mai optimisti. Alte probleme care figureaza in topul 10 al provocarilor europene sunt proprietatea, cu 10% (Rusia 22%), instabilitatea guvernamentala, cu 9% (Italia 22%, Belgia 21%), sau coruptia, cu 7% (Spania 27%).

Pentru prima data in acest an, studiul a fost efectuat si in Irlanda, una dintre tarile cele mai afectate de criza datoriilor din zona euro. Somajul este, de asemenea, principala problema a irlandezilor, dar cu un procentaj relativ scazut de 25%.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.