Guvernul elvetian a adoptat un plan de solutionare a disputelor dintre banci si autoritatile fiscale din SUA pe tema evaziunii fiscale, institutiile de credit din Elvetia urmand sa poata coopera cu Fiscul american pentru anchetarea clientilor aflati sub suspiciune.

Bancile elvetiene vor putea solicita guvernului permisiunea de a coopera cu autoritatile SUA pentru rezolvarea disputelor privind facilitarea evaziunii fiscale, potrivit Wall Street Journal (WSJ), care citeaza un comunicat al executivului din Elvetia.

Bancile nu vor putea transfera catre autoritatile din Statele Unite informatii privind clientii americani, dar vor putea oferi date privind conturile transferate catre alte institutii de credit, precum si detalii legate de activitatea angajatilor, avocatilor si contabililor.

Planul presupune protectie juridica pentru angajatii bancilor si alte parti implicate, scrie MEDIAFAX.

Proiectul se bazeaza pe legi deja existente si reprezinta rezultatul unei dezbateri indelungate privind masurile care ar trebui luate de autoritati pentru a permite guvernului SUA sa recupereze taxele aferente activelor si veniturilor nedeclarate ascunse in Elvetia de americani.

Un plan propus anterior de guvernul elvetian, care ar fi permis bancilor sa ofere Statelor Unite informatii privind afacerile derulate in trecut cu clienti americani, a fost respins de Parlament. Legislativul a contestat planul, considerand ca reprezinta o incalcare a suveranitatii Elvetiei de catre SUA, ca este prea vag si ar expune bancile la probleme juridice majore legate de traditia secretului bancar.

Numeroase banci elvetiene, printre care Credit Suisse si Julius Baer, sunt investigate in SUA si colagoreaza cu anchetatorii. UBS, cea mai mare banca elvetiana, a incheiat in 2009 un acord cu Departamentul Justitiei din SUA pentru a evita urmarirea penala, platind o amenda de 780 milioane de dolari pentru ca a facilitat evitarea platii taxelor in favoarea clientilor americani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.