Cipru intentioneaza sa dea deponentilor rusi actiuni la cea mai mare banca din tara, Bank of Cyprus, drept compensatie pentru banii pierduti in urma programului de salvare a tarii, de 10 miliarde de euro, convenit cu UE si FMI.

Autoritatile de la Nicosia au acceptat in cadrul planului de salvare restructurarea sectorului bancar si impunerea de pierderi detinatorilor de depozite bancare de peste 100.000 de euro la cele mai mari doua banci din tara, relateaza RIA Novosti.

Inainte de aceste masuri, rusii detineau circa 19 miliarde de dolari in depozite bancare in Cipru, cea mai mare parte prin companii infiintate in aceasta tara.

La sfarsitul anului trecut, bancile rusesti aveau circa 12 miliarde de dolari plasati in banci cipriote si imprumuturi de aproximativ 40 de miliarde de dolari acordate unor companii din Cipru, potrivit estimarilor Moody’s.

"Depozitele cetatenilor rusi care au fost afectate vor fi compensate cu actiuni la Bank of Cyprus. De fapt, cetatenii rusi vor primi o parte destul de mare din capitalul bancii si vor obtine un anumit control asupra bancii", a spus Anastasiades intr-un interviu acordat canalului TV de business din Rusia RBC TV, scrie MEDIFAX.

Guvernul cipriot va face tot posibilul sa minimalizeze pierderile cetatenilor rusi legate de depozitele la banci cipriote, a adaugat presedintele.

Multi oameni de afaceri rusi au preferat mult timp sa isi plaseze economiile offshore, partial pentru a evita instabilitatea politica si coruptia din Rusia. Pana recent, Cipru le-a oferit rusilor taxe reduse si reglementari de afaceri permisive, precum si stabilitate politica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.