Mai multi oficiali UE cer Marii Britanii sa ancheteze posibila manipulare a ratelor de schimb valutar, dupa aparitia unor informatii in presa potrivit carora traderii au fixat timp de mai mult de 10 ani indicatorii de referinta ai pietelor valutare.

"Trebuie sa determine ce s-a intamplat. Este suparator sa primim noi vesti proaste. Este timpul sa restauram reputatia bancilor", a declarat europarlamentarul Sharon Bowles, presedintele comisiei pentru economie si afaceri monetare si membru al partidului Liberal Democrat din Marea Britanie.

Noua autoritate britanica pentru conduita in sectorul financiar, infiintata in aprilie pentru a supraveghea pietele si a ancheta infractiunile financiare, investigheaza o potentiala manipulare a pietei valutare, cu tranzactii de 4.700 miliarde de dolari pe zi, a declarat pentru Bloomberg o sursa apropiata situatiei, scrie MEDIAFAX.

Traderii de la unele dintre cele mai mari banci ale lumii au manipulat timp de mai bine de 10 ani indicii valutari de referinta WM/Reuters, au declarat pentru Bloomberg cinci actuali si fosti dealeri care au cunostinta despre aceste practici.

Tensiunile dintre Londra si Bruxelles privind supravegherea industriei financiare s-au intensificat anul trecut, dupa ce autoritatile britanice si americane au sanctionat 3 banci cu amenzi in valoare totala de 2,5 miliarde de dolari pentru manipularea indicelui LIBOR al dobanzilor de pe piata interbancara.

Comisia Europeana ia in calcul trasferarea responsabilitatii de supraveghere a LIBOR de la Londra catre o agentie a UE cu sediul la Paris.

Autoritatile europene de reglementare vor prezenta in aceasta vara propuneri privind un cadru legislativ pentru indici precum Libor si WM/Reuters, a declarat Chantal Hughes, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru servicii financiare, Michel Barnier.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.