Fiecare cetatean european va avea dreptul la deschiderea unui cont bancar de baza in orice stat membru, in conditii de transparenta si buna informare privind ofertele furnizorilor acestor servicii, indeosebi in privinta comisioanelor de plata.

Astfel, orice cetatean european va avea dreptul la deschiderea unui cont de plati prin care sa poata efectua operatiuni de baza, cum ar fi primirea salariului, a pensiilor si a indemnizatiilor sau plata facturilor la utilitati.

Obiectivul proiectului de directiva este facilitarea accesului liber la informatii privind comisioanele percepute de banci in vederea compararii ofertei de pe piata si transferului fara obstacole intre furnizorii de servicii.

"Directiva privind transparenta si comparabilitatea comisioanelor de plata, transferul conturilor de plati si accesul la un cont de plati de baza" prevede accesul tuturor cetatenilor europeni la un cont bancar de baza la orice banca din UE, in urma compararii avantajelori si dezavantajelor oferite de fiecare operator in privinta comisioanelor percepute pentru plati, scrie MEDIAFAX.

"Prin facilitarea posibilitatii de a compara comisioanele si de a transfera conturile bancare, speram de asemenea ca bancile vor face oferte mai avantajoase si la costuri mai mici. Propunerea va aduce, totodata, beneficii sectorului serviciilor financiare, oferind stimulente suplimentare in vederea propunerii de produse transfrontaliere si a patrunderii pe piete noi", a declarat comisarul european pentru piata interna si servicii, Michel Barnier, intr-un comunicat publicat miercuri de CE.

Astfel, directiva cuprinde prevederi privind comparabilitatea comisioanelor de plata, prin care consumatorii sa poata compara comisioanele aplicate conturilor de plati de catre banci si alti prestatori de servicii de plata.

Totodata, CE incearca sa stabileasca o procedura simpla si rapida pentru clientii care doresc sa isi transfere contul de plati de la o banca la alta.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.