Marea Britanie ar putea trece prin cea de-a treia runda de recesiune de la criza financiara mondiala din 2008, situatie fara precedent care va creste presiunile asupra guvernului in privinta politicii de austeritate.

Dupa cea mai rece luna martie din ultimii 50 de ani, Produsul Intern Brut al Marii Britanii ar putea inregistra un al doilea trimestru consecutiv de declin.

In ultimele trei luni ale anuilui trecut, PIB-ul Marii Britanii a scazut cu 0,3% fata de trimestrul anterior. Datele oficiale vor fi publicate joi, iar majoritatea economistilor estimeaza ca Marea Britanie va evita la limita recesiunea, avertizand insa ca exista riscuri semnificative ca prognoza sa se dovedeasca una optimista.

Economistii bancii elvetiene UBS cred ca economia britanica a stagnat in primul trimestru, insa noteaza ca efectele vremii reci ar putea provoca surprize.

O a treia runda de recesiune in urma crizei financiare de acum patru ani ar fi fara precedent in istoria Marii Britanii, punand sub semnul intrebarii politica de austeritate practicata in ultimii ani de guvernul de la Londra. Un analist de la banca japoneza Nomura considera ca redresarea sectorului serviciilor a fost oprita in primele trei luni ale acestui an din cauza conditiilor meteo nefavorabile, care au blocat de asemenea proiectele de constructii, scrie MEDIAFAX.

Vanzarile cu amanuntul au scazut in martie in Marea Britanie cu 0,7% fata de februarie, efectul scaderii veniturilor populatiei fiind accentuat de vremea rea, care a tinut consumatorii in case.

Economia Marii Britanii s-a contractat timp de cinci trimestre consecutive incepand cu al doilea trimestru al anului 2008 si a inregistrat alte noua luni de recesiune incepand cu ultimele trei luni ale anului 2011, pe fondul crizei datoriilor de stat din zona euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.