Cererea pentru bancnotele de 100 de dolari a crescut in ultimii ani la nivel global, din cauza europenilor care pun bani la saltea, iar evolutia confirma statutul monedei americane la nivel global.

Suma totala de dolari in circulatie la nivel global a urcat cu 42% in ultimii cinci ani, la 1.175 miliarde de dolari, unul dintre principalele motive fiind cererea din Europa, a afirmat presedintele Rezervei Federale (Fed) din San Francisco, John Williams.

"Odata cu inrautatirea crizei in primavara anului 2010, sumele pastrate in moneda americana au crescut puternic, deoarece tulburarile politice si incertitudinile legate de viitor i-au determinat pe multi europeni sa-si schimbe o parte din euro in dolari", a declarat John Williams, presedinte al Fed san Francisco, in raportul anual al institutiei, scrie MEDIAFAX.

Cererea puternica pentru moneda SUA sugereaza ca lumea este ingrijorata de stabilitatea bancilor si viitorul euro, si nu de inflatie sau intrarea SUA in incapacitate de plata.

Cea mai puternica cerere pentru dolari vine din Argentina si fostele state sovietice, noteaza Financial Times. Recentul acord de ajutor financiar pentru Cipru, prin care statele zonei euro si FMI au impus in schimbul imprumuturilor externe pierderi deponentilor cu peste 100.000 de euro in cont, ar putea spori interesul pentru dolari.

In perioada 2003-2008, cererea de dolari la nivel global a urcat in medie cu 3,8% pe an, iar dupa 2008 s-a accelerat la 7,5%.

Cererea foarte ridicata de dolari inseamna insa ca lumea intreaga acorda SUA un urias imprumut fara dobanda.

Valoarea dolarilor aflati in circulatie in prezent este de 1.175 miliarde, suma la care SUA ar plati daca s-ar imprumuta circa 29 de miliarde de dolari pe an la nivelul actual al dobanzilor.

Daca doua treimi din aceasta suma se afla in strainatate, inseamna ca restul lumii acorda SUA in fiecare an "un cadou" de 19 miliarde de dolari, echivalent cu PIB al Ciprului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.