Ministrul polonez al Finantelor, Jacek Rostowski, a mentionat miercuri seara posibilitatea unui referendum asupra aderarii Poloniei la zona euro.

"Nu-mi imaginez un guvern dispus si capabil sa duca Polonia in zona euro fara a obtine acceptul polonezilor", a declarat Rostowski pentru televiziunea comerciala TVN24.

Pana in prezent, guvernul de centru dreapta a apreciat ca un referendum asupra monedei unice nu este necesar, deoarece Varsovia s-a angajat sa o adopte prin tratatul de aderare la UE, acceptat prin vot popular.

Marti, premierul Donald Tusk a lansat ideea unui referendum, confruntandu-se cu opozitia dreptei nationaliste in ceea ce priveste un amendament adus Constitutiei, pentru care majoritatea necesara de doua treimi nu a fost atinsa.

"Daca va exista un acord in favoarea amendamentului Constitutiei, care sa stipuleze ca adoptarea definitiva a monedei euro, se va face doar in urma unui referendum, atunci nu am nimic impotriva. Iar asta dintr-un motiv evident: trebuie mai putine voturi pentru a castiga un referendum decat pentru a obtine o majoritate de doua treimi in Parlament", a declarat el, potrivit MEDIAFAX.

Potrivit lui Rostowski, un referendum nu reprezinta "o conditie foarte dificil" de atins.

Cu toate acestea, viitoarea aderare a Poloniei la zona euro este respinsa de 62% dintre polonezi, potrivit unui sondaj publicat marti.

Doar 32% vor adoptarea monedei europene, iar 6% nu au o parere, potrivit sondajului, realizat de institutul Homo Homini, pe un esantion de 1.067 de polonezi adulti, la 22 martie, in plina criza in Cipru.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.