Economia Chinei, a doua ca marime din lume, prezinta aceleasi simptome de criza care au declansat colapsul din sectorul financiar global in 2008, avertizeaza economisti ai bancii nipone Nomura.

Acumularea rapida a datoriilor, declinul cresterii economice potentiale si preturile mari ale proprietatilor imobiliare sunt trei semne de ingrijorare care nu trebuie minimalizate, au afirmat analistii Zhiwei Zhang si Wendy Chen.

"China se confrunta cu riscuri in crestere de criza financiara sistemica, iar guvernul trebuie sa ia masuri rapid pentru a limita aceste riscuri. Consideram ca amploarea riscurilor financiare din China nu sunt evaluate corect de investitori", au scris analistii intr-un raport.

Potrivit celor doi, mentinerea unei politici monetare relaxate in China in acest an va creste posibilitatea unei crize financiare in 2014, intrucat poate alimenta inflatia si indatorarea la nivelul economiei.

"Este in mod clar o alegere dificila, dar nu o putem exclude, din cauza presiunilor foarte mari in China pentru mentinerea cresterii economice puternice", se arata in raport, scrie MEDIAFAX.

Guvernul de la Beijing a transmis in ultimele saptamani mai multe mesaje "puternice", aratand ca este preocupat de riscurile financiare din economie.

Pe langa nivelul ridicat de indatorare, China se confrunta si cu declinul cresterii potentiale, afirma economistii, ca urmare a scaderii fortei de munca. Populatia apta de munca a tarii a inceput sa scada in 2012, potrivit Nomura. Anul trecut, economia Chinei a avansat cu 7,8%, cel mai lent ritm din 13 ani, in timp ce pentru acest an, guvernul tinteste 7,5%.

Cresterea foarte rapida a preturilor imobiliare este ultimul semn, intrucat avansul foarte puternic al preturilor a precedat in general crizele bancare, au afirmat economistii Nomura.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.