Produsul Intern Brut al Germaniei, cea mai mare economie din Europa, a scazut cu 0,6% in trimestrul al patrulea al anului trecut fata de cel anterior.

In trimestrul al treilea, economia germana a crescut cu 0,2% fata de perioada aprilie-iunie.

Media estimarilor economistilor contactati de Bloomberg indica o scadere de 0,5% a PIB pentru Germania in ultimele trei luni ale anului.

Produsul Intern Brut al Frantei a scazut in trimestrul al patrulea din 2012 cu 0,3% fata de perioada iulie-septembrie, in timp ce analistii anticipau un declin de 0,1%. Raportat la perioada corespunzatoare a anului anterior, economia franceza s-a contractat de asemenea cu 0,3%.

Raportat la perioada corespunzatoare a anului anterior, PIB-ul Germaniei a crescut cu 0,4% ca serie ajustata la numarul de zile lucratoare, potrivit datelor prezentate joi de Biroul Federal de Statistica de la Wiesbaden.

Banca centrala a Germaniei si-a revizuit in decembrie in sens negativ prognoza de crestere economica pentru acest an, la 0,4%, acuzand efectele crizei datoriilor de stat, care au provocat o noua runda de recesiune in zona euro.

Pe de alta parte, Germania da deja semne de revenire, indicii privind increderea mediului de afaceri si a investtiorilor afisand cresteri peste estimarile analistilor in ianuarie, in timp ce somajul a scazut, scrie MEDIAFAX.

"Scaderea din trimestrul al patrulea a fost cauzata in principal de incertitudinea acuta provocata de criza datoriilor, insa chiar si acest rezultat mai negativ decat ne asteptam nu este dramatic. Aceasta incertitudine dispare mai repede decat ne-am fi asteptat. Primul trimestru ar putea aduce o surpriza pozitiva", comenteaza pentru Bloomberg Ulrike Rondorf, economist la Commerzbank.

Moneda euro s-a depreciat usor dupa aparitia datelor privind PIB-ul Germaniei, fiind tranzactionata la 1,3395 dolari la ora 8:17 la Frankfurt.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.