Business 23 Mai 2017 15:55
Achizitia unui imobil ramane un subiect de interes pentru o mare parte din populatie - suntem tara din Uniunea Europeana cu cel mai mare numar de proprietari de locuinte. Schimbarile continue la nivelul pietei si politicilor imobiliare din ultimii ani i-au facut, insa, pe multi romani sa amane momentul investitiei in casa noua. Iata ce trebuie sa stii despre cum poti accesa un credit imobiliar in 2017.

Dorinta romanilor de a avea propria casa s-a lovit, in ultimii ani, de numeroase intrebari si confuzii, care i-au determinat sa cantareasca la nesfarsit avantajele si dezavantajele creditului imobiliar. Explicatia vine din perioada de dupa criza financiara, cand atat piata imobiliara, cat si bancile au fost printre cele mai afectate sectoare si increderea consumatorilor a scazut.

Intre timp, piata si-a revenit si bancile acorda numeroase solutii de finantare, adaptate unor nevoi cat mai diverse. Programul Prima Casa a fost, de asemenea, relansat in conditii foarte avantajoase, fiind disponibil inclusiv in acest an. Raman insa destule intrebari generale, pe care multi dintre cei care isi doresc o locuinta si le pun:

  • Care sunt variantele de creditare disponibile pe piata


Potrivit unui studiu realizat de InfoCons (Asociatia pentru Protectia Consumatorilor), in octombrie 2016, pe baza informatiilor extrase din 131 de oferte financiar-bancare de tip credit oferite de institutiile existente pe piata, variantele pentru care pot opta romanii, in acest moment, sunt: creditul ipotecar in Euro, creditul ipotecar in Lei si creditul Prima Casa.

16 banci s-au inscris, anul acesta, in programul Prima Casa, in timp ce ofertele pentru creditul imobiliar ipotecar sunt mult mai numeroase. Creditul ipotecar se garanteaza cu ipoteca pe imobilul pentru care s-a acordat creditul.

  • Care sunt diferentele dintre Prima Casa si creditul imobiliar ipotecar


Creditul Prima Casa are o durata de rambursare de maximum 30 de ani, avansul necesar fiind de 5%. Nu ai nevoie de venituri foarte mari, insa suma maxima care poate fi oferita este de doar 57.000 de euro, pentru locuinte vechi si de 66.000 de euro, pentru cele noi. Dezavantajul acestei variante este disponibilitatea limitata, ca fonduri totale si orizont de timp in care te poti inscrie.

Ceea ce inseamna ca, daca ai nevoie de sume mai mari pentru achizitia pe care o ai in vedere si daca iti doresti un plan de rambursare ceva mai rapid si adaptat nevoilor tale, te va ajuta mai mult un credit imobiliar sau ipotecar ca acesta, pentru care ai o durata de rambursare de maximum 30 de ani, in timp ce avansul este foarte flexibil - incepand cu 15% si ajungand pana la 85% din valoarea investitiei -, iar dobanda anuala efectiva avantajoasa, comparativ cu dobanzile standard.

  • Avantajele creditului imobiliar sau ipotecar

  • Te poti inscrie impreuna cu partenerul de viata, copiii, fratii, parintii sau cumnatii
  • Ai flexibilitate mare in alegerea avansului
  • Unele banci acorda un astfel de credit inclusiv in situatia in care aplicantul obtine venituri din contracte de munca derulate in strainatate, daca durata acestora este de cel putin un an
  • Poti extinde suma pentru a realiza si cateva lucrari in noua locuinta, cu documentatie simplificata
  • Care este perioada de rambursare optima

Cele trei criterii de care trebuie sa tii cont, in mod obligatoriu, in momentul in care te decizi sa contractezi un credit imobiliar sunt: nivelul avansului, nivelul dobanzii si perioada de rambursare.Pentru fiecare dintre acestea, este necesar sa iti faci niste calcule cu bataie lunga, in asa fel incat sa te asiguri ca vei putea sustine cheltuielile pe termen lung, chiar si atunci cand apar situatii neprevazute.
Citeste si:
7 lucruri de tinut cont inainte de a-ti cumpara o locuinta
7 lucruri de tinut cont...

Cum alegi cea mai potrivita si mai avantajoasa perioada de rambursare? O durata scurta pune presiune pe bugetul lunar, dar te ajuta sa economisesti pe termen lung din suma totala rambursata, in timp ce o perioada de 30 de ani, desi permite un nivel de trai mai bun, reprezinta un orizont de timp dificil de proiectat. Daca ai posibilitatea, alege solutia de compromis: o durata de rambursare de aproximativ 20-25 de ani.

Cat de utile ti se par informatiile? Ce altceva ai vrea sa stii despre creditele imobiliare?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.