Cea de-a doua editie a TechFest, primul festival din Transilvania dedicat tehnologiei, a strans la Cluj-Napoca peste 600 de specialisti in IT, antreprenori si pasionati de tehnologie si inovare. In prima parte a lunii noiembrie, acestia au avut ocazia sa participe la dezbateri intense, prezentari si ateliere sustinute de specialisti in tehnologie, IT si inovatie, sa incerce obiecte inteligente, sa se joace impreuna si sa gasesca solutii de programare la situatii cu efecte asupra intregii comunitati.

„TechFest pornit la drum anul trecut din dorinta de a coagula domeniul IT din Transilvania. Anul acesta, ne-am extins de la Cluj-Napoca in alte doua importante orase universitare ale tarii, Timisoara si Iasi, iar pentru clujeni am avut o a doua editie si mai bogata in continut de calitate. Vom dezvolta proiectul mai departe, deoarece consideram ca tehnologia si IT-ul au nevoie de o comunitate activa, bine structurata si care sa comunice eficient”, a declarat Cristian Dascalu, din partea organizatorilor TechFest.

Parteneriatul cu BRD Groupe Société Générale, initiat la prima editie a festivalului, continua si in acest an in toate cele trei orase de desfasurare: Timisoara, Cluj-Napoca si Iasi. „ Clujul a demonstrat ca este un rezervor important de inovare, capabil de initiative tehnologice relevante pentru economia viitorului in Romania, proiecte pe care BRD le incurajeaza si doreste sa le sprijine”, a declarat Calin Cojocaru, Director regional retail, BRD Groupe Société Générale, co-organizator TechFest.

Potrivit unui comunicat remis 9am, pentru specialisti si tineri care doresc sa-si dezvolte o cariera in domeniul tehnologiei, TechJam a insemnat douazeci de vorbitori si doua zile de dezbateri intense, prezentari si ateliere sustinute de specialisti in tehnologie, IT si inovatie. La forumul Smart Cities s-au prezentat perspectivele oraselor romanesti de a deveni cu adevarat „inteligente”, in timp ce salonul educational dezvoltat impreuna cu Institutul Francez din Romania a adus in centrul atentiei aplicarea tehnologiei in domeniul educatiei preuniversitare si universitare. Iubitorii jocurilor au avut la dispozitie o noapte de jucat impreuna – gaming night.

Expozitia de obiecte inteligente ExpoTech, desfasurata la Iulius Mall, a atras mii de vizitatori curiosi sa experimenteze deplasarea cu hoovere, triciclete sau alte mijloace de locomotie inteligente, potrivite aglomeratiei urbane, sa se joace cu roboti programati, realizati din Lego, sa vada cum le raspunde o casa inteligenta sau sa foloseasca device-uri de ultima generatie – aspiratoare inteligente, calculatoare performante, imprimante 3D. Colectia de calculatoare de la primele generatii s-a bucurat de asemenea de interes crescut din partea vizitatorilor.

Premiantii awards

Ca si la prima editie a festivalului, organizatorii TechFest si ARIES Transilvania au premiat reusitele antreprenoriale din domeniul IT, in cadrul galei Tech Industry Awards. Este de remarcat ca jumatate dintre premiantii acestui an au primit distinctii si in 2016, ceea ce demonstreaza dezvoltarea si continuitatea proiectelor de top din domeniul tehnologiei din Transilvania. Au fost sapte categorii premiate:
  • Tanarul antreprenoral anului in tehnologie – Vizitiu Sveatoslav, Art Dynasty
  • Antreprenorul anului in tehnologie– Gabriel Cretu, Evozon Systems
  • Start-up-ul anului in tehnologie– Dollarbird
  • Premiul pentru inovatie - CityHealth, al companiei Life is Hard
  • Cea mai buna solutie de e-guvernare – Indeco Soft
  • Cea mai buna implicare in dezvoltarea orasului inteligent – Zoniz al Global eBusiness Solution
  • Premiul special al juriului, pentru implicare in comunitate – NTT DATA Romania

Premiantii hackathon

Hackathonul a insemnat 30 de ore de codare realizate de cei aproximativ 70 de programatori, care au lucrat in 13 echipe si au avut posibilitatea sa-si aleaga una dintre provocarile propuse de partenerii evenimentului sau sa dezvolte alte aplicatii pe care le considera utile. La finalul competitiei, dupa o sesiune intensa de prezentari si dezbaterea juriului, castigatorii sunt urmatorii:
Tema de la BRD: Banking API pentru o experienta de plata imbunatatita – premiul de 1.000 de euro a fost castigat de echipa Angry Badgers;
  • Tema de la BRD: Banking API pentru lumea non-bancara – premiul de 1.000 de euro a fost castigat de echipa BankOps;
  • Tema de la iQuest: Managementul parcarii – premiul I, in valoare de 1.000 de euro, si totodata marele premiul al hackathonului, a fost castigat de echipa 4 People; premiul II, in valoare de 400 de euro, a fost castigat de echipa Giant, iar premiul III, in valoare de 250 de euro, a fost castigat de echipa hijakers;
  • Tema de la ARIES Transilvania: EoClimLab – premiul de 500 euro a fost castigat de echipa 2 si ½
  • Tema de la Primaria Cluj-Napoca: aplicatie pentru masinile ridicate – premiul a fost castigat de echipa Guilty Bit.
TechFest 2017 a inceput la Timisoara, in octombrie, iar in aceasta saptamana se desfasoara la Iasi. Prima editie TechFest a avut loc in noiembrie 2016 la Cluj-Napoca si a adus 3.200 de participanti la evenimentele adresate programatorilor, antreprenorilor si managerilor din domeniul IT: hackathonul MegaHack, dezbaterea Smart City Forum, conferintele TechTalks, CodeCamp si Business Mixer, competitia Transilvania Demo Day si lansarea parcului stiintific si tehnologic TETAPOLIS, vizitele la companii din cadrul Tech Open Days si Gala Tech Industry Awards.
Citeste si:
Culiță Sterp le-a dat replica oamenilor care l-au criticat în urma...
Culiță Sterp le-a dat replica...

Acestora li se adauga zeci de mii de vizitatori ai expozitiei tehnologice ExpoTech de la Iulius Mall Cluj. Evenimentul a mai insemnat premii in valoare totala de 25 de mii de euro, 4.250 de ore cumulate de programare la MegaHack si 70 de ore de prezentari sustinute de specialisti. In total, au fost implicate 118 companii, institutii si organizatii.

Mai multe informatii: www.techfest.ro si pe Facebook.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.