Organizarea unui atac de tip DDoS costa doar 7 dolari pe ora, in timp ce companiile vizate pot pierde mii sau chiar milioane de dolari, arata o analiza Kaspersky Lab pe tema serviciilor DDoS (Distributed Denial of Service) disponibile pe piata neagra.

Costul variaza si in functie de tipul victimei: atacurile asupra site-urilor si resurselor guvernamentale protejate de solutii anti-DDoS sunt mult mai scumpe, deoarece sunt cu risc ridicat si mai dificil de atacat. Atacurile DDoS paralizeaza activitatea tintelor, producand pagube uriase.

Nivelul de servicii necesare pentru pregatirea unui atac DDoS pe piata neagra nu este foarte diferit de cel al unei afaceri legale. Singura diferenta este ca nu exista un contact direct intre furnizor si client. ”Furnizorii” pun la dispozitie un site unde clientii, dupa inregistrare, pot sa selecteze serviciul pe care il doresc, platesc pentru el si primesc un raport despre atacuri. In unele cazuri, exista chiar un program de loialitate pentru clienti, acestia primind recompense sau puncte bonus pentru fiecare atac.
Sunt cativa factori care afecteza costul pe care il plateste beneficiarul serviciilor. Unul este reprezentat de tipul de atac si de sursa: de exemplu, un botnet facut din dispozitive IoT populare este mai ieftin decat un botnet de servere. Nu toti cei care ofera servicii de atac, insa, specifica astfel de detalii. Alt factor este durata atacului (masurata in secunde, ore si zile) si localizarea clientului. De exemplu, atacurile DDoS pe site-urile in limba engleza, sunt de obicei mai scumpe decat aceleasi atacuri pe site-urile vorbitorilor de limba rusa.

Alt factor important care afecteaza costul este tipologia victimei. Atacurile asupra site-urilor si resurselor guvernamentale protejate de solutii anti-DDoS sunt mult mai scumpe, deoarece sunt cu risc ridicat si mai dificil de atacat. De exemplu, pe un site ce ofera servicii DDoS, costul unui atac impotriva unui site neprotejat variaza de la 50 la 100 de dolari, pe cand un atac pe un site protejat costa 400 de dolari sau chiar mai mult.

Astfel, un atac DDoS poate costa de la 5 dolari, pentru un atac de 300 de secunde, la 400 de dolari, pentru 24 de ore. Pretul mediu al unui atac este de aproximativ 25 de dolari pe ora. Expertii Kaspersky Lab au reusit, de asemenea, sa calculeze ca un atac folosind un botnet cloud pe 1000 de desktop-uri ii va costa pe furnizori, cel mai probabil, in jur de 7 dolari pe ora. Acest lucru inseamna ca infractorii cibernetici care organizeaza atacuri DDoS fac un profit de aproximativ 18 dolari pe ora, arata HotNews.

Citeste si:
Ucraina are nevoie de şapte miliarde de dolari pe lună pentru a...
Ucraina are nevoie de şapte...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.