Parchetul sud-coreean a efectuat marti o descindere la sediul central al Samsung Electronics in cadrul anchetei sale asupra unui scandal politic rasunator din aceasta tara, relateaza Agerpres. Protagonista este confidenta presedintei sud-coreene Park Geun-Hye.

„Facem cercetari in birourile Samsung Electronics”, a declarat un purtator de cuvant al parchetului, fara alte precizari.

Potrivit presei locale, compania sud-coreeana este suspectata ca i-a platit pana la 2,8 milioane de euro lui Choi Soon-Sil, o prietena de 40 de ani a presedintei, pentru a finanta cursurile de echitatie ale fiicei sale in Germania.

Choi Soon-Sil a fost arestata pentru frauda si abuz de putere. Ea este acuzata ca ar fi profitat de relatiile sale de prietenie cu presedinta Park Geun-Hye pentru a constrange mari companii precum Samsung sa faca donatii unor fundatii dubioase, fonduri de care ea se servea apoi in scopuri personale.

Samsung a declarat ca colaboreaza cu autoritatile in toate anchetele, dar a refuzat orice fel de comentariu cu privire la descinderea de marti.

Choi Soon-Sil este acuzata de asemenea ca s-ar fi amestecat in probleme de stat, inclusiv ca ar fi influentat numirea unor inalti responsabili.

Scandalul a dus la apeluri pentru demisia presedintei sud-coreene si a afectat serios credibilitatea guvernului sau intr-un moment in care acestuia ii ramasese mai mult de un an de mandat, precizeaza Digi24.

Pentru a incerca sa recastige increderea opiniei publice, sefa statului a recurs la o vasta remaniere a ministrilor si a anturajului sau, desemnand un nou premier din afara formatiunii sale, partidul conservator Saenuri.

Functia de prim-ministru este mai mult onorifica in Coreea de Sud, dar este singurul post guvernamental care necesita aprobarea Adunarii Nationale (parlamentul). Iar opozitia parlamentara a anuntat ca va respinge optiunea presedintei, estimand ca nu a fost consultata suficient in aceasta problema.

In cursul unei reuniuni marti dimineata cu presedintele forului legislativ, Park Geun-Hye a spus ca lasa la latitudinea deputatilor alegerea viitorului premier.

Citeste si:
iPhone vs. smartphone-uri Samsung: care este cel mai bun?
iPhone vs. smartphone-uri...

„Daca Adunarea Nationala recomanda un nou prim-ministru, il voi numi si il voi lasa sa preia conducerea guvernului”, a declarat ea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.