Reprezentantii Siveco Romania sustin, in legatura cu sesizarea facuta la DNA de Ministerul Fondurilor Europene cu privire la nereguli in doua proiecte de e-guvernare furnizate CJ Suceava de catre firmele Expert One Research si Siveco Romania, ca este regretabil ”modul” in care ministerul lanseaza acuzatii ”deosebit de grave, nemeritate”, la adresa companiei, spunand ca ”documentul publicat nu se refera la nicio suspiciune de frauda care ar putea fi atribuita Siveco". Totodata, reprezentantii companiei spun ca raportul aparut in presa nu le-a fost ”adus la cunostinta”.

”Regretam modul in care Ministerul Fondurilor Europene lanseaza acuzatii deosebit de grave, nemeritate, la adresa firmei noastre. Atragem atentia ca, in realitate, documentul publicat nu se refera la nicio suspiciune de frauda care ar putea fi atribuita Siveco si nici la vreo pretinsa favorizare a Siveco. Mai mult, companiei nu i-a fost adus la cunostinta raportul invocat in presa”, se arata in comunicatul transmis sambata de catre reprezentantii Siveco.

Sursa citata precizeaza ca a cerut Ministerului Fondurilor Europene (MFE) raportul Corpului de Control pentru a putea exprima un punct de vedere "in deplina cunostinta de cauza”.

Reprezentantii Siveco mai sustin ca in raport sunt grupate, ”in mod tendentions”, doua proiecte distincte, derulate de doua companii - Siveco Romania si Expert One Research - ceea ce, in opinia lor, lasa sa se inteleaga ca intre cele doua exista o legatura.

”Observam (...) ca rezumatul publicat grupeaza in mod tendentios doua proiecte distincte, dand impresia ca neregulile enumerate se aplica si proiectului Suceava I, derulat de Siveco Romania in calitate de furnizor. Facem precizarea ca intre societatea noastra si Expert One Research nu a existat nicio asociere pentru implementarea vreunui proiect la CJ Suceava, «asocierea» celor doua companii si proiecte distincte fiind una intentionat efectuata de catre MFE exclusiv pentru mass-media”, mai sustine Siveco.

Reprezentanti companiei spun ca documentul aparut in presa ar contine si informatii false legate de sistemele informatice implementate de catre Siveco in Suceava.

”Documentul contine nu doar afirmatii tendentioase, ci si false. De exemplu, in pofida afirmatiei ca la Bogdanesti «nu se utilizeaza sistemul informatic achizitionat», in realitate la Primaria Bogdanesti componenta Registru Agricol se foloseste in mod curent si are datele completate la zi. Chiar mai grava este afirmatia repetata ca firma noastra nu ar fi indeplinit cerintele din Caietul de sarcini sau ca «solutia informatica implementata [este] nefunctionala in parametrii prevazuti in contract». Nu numai ca am respectat toate prevederile contractuale, dar firma noastra a facut eforturi mai presus de obligatiile contractuale tocmai pentru a asigura eficienta achizitiei”, potrivit documentului citat.

Citeste si:
DOCUMENT Ardem de vii în spitale. Primăria Constanța a amânat...
DOCUMENT Ardem de vii în...

Reprezentantii companiei au mai precizat ca Siveco Romania a castigat proiectul Suceava I ”cu un pret extrem de competitiv”, valoarea contractului fiind de 3.008.612 lei plus TVA.

Totodata, se mentioneaza ca beneficiarii proiectului au fost asistati si li s-a acordat sprijin de fiecare data cand au intampinat probleme si au solicitat ajutor.

Corpul de Control al Ministerului Fondurilor Europene (MFE) a sesizat DNA privind nereguli in doua proiecte de e-guvernare in valoare de peste 13 milioane de lei, cu fonduri europene, furnizate Consiliului Judetean Suceava de firmele Expert One Research si Siveco Romania, fiind vorba, intre altele, despre licitatii trucate si nevoia de achizitii IT creata ”artificial”.

”Inca un caz cu Ghita merge de la MFE la DNA (...) Mai tineti minte ca am promis in Parlament, unde Ana Birchall l-a invitat ilegal pe Sebastian Ghita la audierea mea, ca voi cere un control tematic al Corpului de Control pe sistemele de IT platite din fonduri europene? Corpul de Control are mai multe cazuri in lucru, dar primul a fost finalizat si trimis la DNA ieri (joi n.r.)”, a anuntat, vineri, pe Facebook, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.

Citeste si:
Sorin Grindeanu, acuzații la adresa guvernării: „Nu știm unde s-au...
Sorin Grindeanu, acuzații la...

Ministrul sustine ca modul in care au fost incheiate si implementate contractele cu CJ Suceava arata mai multe nereguli: firme care invart licitatiile intre ele, achizitii umflate, raportari false, acte aditionale in serie, sisteme informatice inutilizabile si neutilizate, dar acceptate la plata de Organismul Intermediar de la Ministerul Comunicatiilor.

Corpul de Cotrol al MFE a verificat contractele dintre CJ Suceava si companiile Expert One Research si Siveco Romania, valoarea totala a proiectelor ridicandu-se la 13.361.118 lei din care 7.169.321 lei fara TVA s-au cheltuit pentru IT.

Proiectele verificate au fost „Implementarea de solutii de e-guvernare la nivelul a 15 localitati din judetul Suceava I” (cod SMIS 48451, contract din 5 septembrie 2014 cu SC SIVECO Romania SRL), si „Implementarea de solutii de e-guvernare la nivelul a 15 localitati din judetul Suceava III” (cod SMIS 48457, contract din 20 august 2014 cu SC Expert One Research SRL). CJ Suceava isi propunea sa achizitioneze o solutie informatica si componente hardware necesare pentru a informatiza o serie de servicii oferite de primariile din localitatile judetului: registrul agricol, serviciul de taxe si impozite locale, serviciul financiar si cel de contabilitate, resurse umane, management documente, componente de management proiecte etc.

Citeste si:
Ce spune bradul tău de Crăciun despre tine
Ai încredere în tine sau îți...

”In urma verificarilor, echipa de control a constatat o serie de nereguli: nevoia de achizitii IT a fost creata artificial; oferte castigatoare neconforme si tratament neegal aplicat ofertantilor; criterii de calificare restrictive; procesul de atribuire a contractelor „cu dedicatie”; solutia informatica implementata nefunctionala in parametrii prevazuti in contract; raportari false”, se arata intr-un comunicat de al MFE.

Raportul este primul rezultat al controlului tematic cerut de conducerea MFE asupra proiectelor de informatizare a institutiilor publice, scrie News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.