Cercetatori in securitate cibernetica au anuntat recent ca platforma online de aplicatii mobile Google Play, destinata versiunilor de operare ale sistemului mobil Android, gazduieste cateva sute de aplicatii malitioase care transforma telefoanele mobile infectate in veritabile instrumente de ascultare ce pot extrage informatii senzitive din retelele protejate la care telefoanele sunt conectate, scrie portalul arstechnica.com citata de Agerpres.

O aplicatie malitioasa infectata cu asa-numitul malware DressCode a fost descarcata de pe Google Play cu o rata intre 100.000 si 500.000 de ori pana sa fie eliminata din platforma digitala de cei de la Google, sustin cercetatorii de la Trend Micro. Cunoscuta ca Mod GTA 5 For Minecraft PE, deghizata sub acest nume, aplicatia stabilea o legatura permanenta cu serverul controlat de atacatorul informatic. Apoi, serverul respectiv avea capacitatea sa ocoleasca masurile de protectie ale retelei care asigurau protectie fiecarui dispozitiv in parte aflat in interiorul acelei retele. Trend Micro a descoperit ca exista circa 3.000 de astfel de aplicatii, din care 400 sunt disponibile in platforma Google Play.

''Acest tip de malware permite actorilor atacatori sa penetreze mediul unei retele a utilizatorului respectiv'', se arata in raportul celor de la Trend Micro. ''Daca un dispozitiv infectat se conecteaza la o retea, atacatorul informatic poate sa ocoleasca dispozitivul de protectie al retelei sau sa descarce informatii senzitive folosind dispozitivul infectat pe post de trambulina'', potrivit aceluiasi raport.

Un purtator de cuvant al Google a transmis intr-un mesaj e-mail: ''Suntem ingrijorati de aceasta chestiune si luam masurile necesare'', potrivit arstechnica.com.

Raportul Trend Micro este publicat la trei saptamani dupa ce o echipa de cercetatori de la o alta firma de securitate cibernetica, Checkpoint, a anuntat ca a identificat 40 de aplicatii mobile din Google Play care erau infectate cu malware-ul DressCode.

Potrivit Trend Micro, doar o mica sectiune din aplicatia malitioasa contine functiile malitioase, o caracteristica care face si mai dificila identificarea acesteia. In 2012, Google a introdus un scanner de securitate aflat in ecosistemul cloud, care era denumit Bouncer, ce avea rolul de a curata Google Play de aplicatiile malitioase. Insa de la acea data mii de aplicatii malitioase au fost descoperite de cercetatori in securitate cibernetica pe magazinul digital al Google.

Citeste si:
Loredana Groza, acuzată că se transformă în Bianca Drăgușanu!...
Loredana Groza, acuzată că se...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.