Google dezvolta in prezent un sistem de operare scalabil, care poarta numele de cod Fuchsia.

Proiectul celor de la Google este stocat pe GitHub si este insotit de o scurta si misterioasa descriere: ”Pink + Purple = Fuchsia (a new Operating System)”.

O rasfoire a scurtelor fisiere descriptive care insotesc proiectul scot, insa, la suprafata cateva aspecte interesante, dar care nu fac decat sa adanceasca si mai mult misterul.

In primul rand, este primul sistem de operare dezvoltat de Google care nu are la baza Linux. Kernelul (miezul) sistemului de operare foloseste proiectul LittleKernel si se numeste Magenta.

Partea interesanta este ca Magenta e dezvoltat sa poata fi folosit pe dispozitive de orice dimensiune si capacitate, de la mici device-uri ce tin de IoT, pana la smartphone-uri si PC-uri.

Din acelasi proiect mai fac parte Flutter si Dart. Flutter este responsabil de interfata grafica, iar capabilitatile sale tradeaza faptul ca ar putea folosi Material Design - principiile grafice trasate de Google pentru aplicatiile de Android si Chrome OS. Dart este principalul limbaj de programare folosit.

Din informatiile disponibile in pagina proiectului de pe GitHub, reiese ca Fuchsia ofera suport pentru procesoarele ARM de 32 si 64 de biti, precum si procesoarele pe 64 de biti pentru PC-uri.

Acestea sunt informatiile. De aici, nu putem decat sa speculam: ce reprezinta si cu ce scop dezvolta Google acest nou sistem de operare?

Exista trei posibilitati distincte. Cea mai plictisitoare este ca vorbim de un simplu experiment, ca multe alte experimente derulate de Google de-a lungul timpului. O alta posibilitate ar fi ca Fuchsia sa reprezinte o alternativa pentru dispozitivele IoT, acolo unde kernelul Linux folosit pentru Android si Chrome OS nu este cea mai buna solutie.

Cea mai interesanta interpretare ar fi ca asistam la nasterea unui sistem de operare universal, scalabil, care sa ruleze pe toate tipurile de dispozitive. Si, daca pe mobile dominatia Google este o realitate, iar pe IoT este previzibila, va fi cu adevarat palpitant sa vedem cum Google va lua cu asalt PC-urile si cum (sau, daca vrem sa fim cinici, cand) va reactiona Microsoft, relateaza News.ro.

Citeste si:
Profesorii nu vor mai avea voie să-i întrebe pe elevi unde lucrează...
Profesorii nu vor mai avea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.