Business 16 Mai 2016 17:42
Comisia Europeana (CE) se pregateste sa-i aplice o amenda de 3,4 miliarde de dolari companiei Google, iar decizia finala va fi luata pana in vara, in timp ce un anunt ar putea fi facut chiar la inceputul lunii viitoare, potrivit unor surse ale The Telegraph.

CE crede ca, prin manipularea rezultatelor cautarilor online, Google afecteaza interesele competitorilor si ale consumatorilor.

Aceasta ancheta a inceput in 2010. Compania americana este acuzata ca promoveaza, in rezultatele cautarilor online, propriile servicii in defavoarea celor ale competitorilor. Insa, acesta este un caz dificil, deoarece unii analisti considera ca Google are dreptul sa culeaga roadele muncii proprii. Totusi, atunci cand o companie se afla intr-o pozitie monopolista, autoritatile trebuie sa intervina pentru ca rivalii mai mici sa aiba o sansa, iar consumatorii sa aiba mai multe servicii si produse dintre care sa aleaga.

Google a negat toate acuzatiile si a incercat sa rezolve amiabil cazul de cel putin trei ori. Compania s-a oferit sa faca modificari la modul in care rezultatele sunt afisate in motorul sau de cautare in Europa. Insa, comisarul european pentru competitie, Margrethe Vestager, nu este multumit cu propunerile companiei, iar, potrivit Reuters, sansele ca Google sa scape de amenda sunt foarte mici.

Cea mai mare amenda pe care CE o poate aplica unei companii este de 10% din cifra de afaceri anuala. Cea mai mare amenda aplicata pana acum de organul executiv al UE a fost de 1,4 miliarde de dolari in cazul Intel, in 2009.

Acesta este doar una dintre anchetele deschise de UE care vizeaza Google. Compania este cercetata de CE si pentru posibil abuz de pozitie dominanta pe piata sistemelor de operare mobile. Dezvoltatorul Android este suspectat ca „forteaza” partenerii hardware sa preinstaleze pe dispozitive o suita de aplicatii Google, pe care utilizatorii nu au posibilitatea sa le dezinstaleze, conform Go4it.

Margrethe Vestager a anuntat ca situatia este analizata cu atentie si ca se cerceteaza daca rivalii Google sunt afectati sau nu de contractele pe care compania le incheie cu partenerii sai, relateaza MEDIAFAX.

Citeste si:
Cum integrezi tehnologia 4.0 ca să-ți crești afacerea online
Cum integrezi tehnologia 4.0...

„Marile companii nu trebuie sa incerce sa se protejeze prin blocarea inovatiei”, a declarat Vestager, intr-un discurs tinut la Amsterdam.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.