Anul acesta la CES, cei de la Samsung au fost foarte nerabdatori in a-si arata noul solid state drive (SSD) de 15.36 TB. Un terraoctet este format din aproximativ 1000 de gigaocteti, asa ca vorbim despre o capacitate impresionanta, cu atat mai mult atunci cand este vorba despre un SSD.

Noul produs de la Samsung este pregatit pentru transferuri de inalta viteza intre servere si este o alternativa buna pentru toate institutiile din lume, intrucat ofera si un plus de securitate.

Care e diferenta dintre un HDD si un SSD? Ei bine, in primul rand e important sa stii ce-ti doresti si sa vezi daca nevoile tale pot fi sau nu satisfacute de fiecare dintre variante. In al doilea rand, conteaza foarte mult si bugetul pe care-l ai la dispozitie. Performanta unui SSD reda si un pret mult mai mare per gigaoctet, fata de un HDD. Daca ceea ce cauti e viteza, atunci ai nevoie de SSD, dar vei fi nevoit sa scoti si mai multi bani din buzunar.

Puteti considera SSD-ul ca o varianta mai mare a unui stick de memorie USB. Asemenea unui stick, SSD-ul stocheaza permanent memoria in microcipuri. Diferenta cea mai mare intre un hard-disk clasic si un SSD este data de viteza mult mai mare de scriere si de imboldul pe care i-l ofera sistemului de operare pentru a functiona mai eficient. Acest lucru este datorat faptului ca unitatea SSD nu foloseste nicio componenta mecanica pentru a citi sau scrie date, ci foloseste un ,,creier” propriu denumit microcontroller.

Un HDD poate avea viteza maxima de scriere de 15 MB/s (depinzand de mai multe conditii, de obicei aceasta fiind undeva pe la 12 MB/s), pe cand un SSD ajunge cu usurinta la viteze de 600 MB/s. SSD-ul de la Samsung ofera o viteza de scriere de 1200 MB/s, aproape dublu fata de generatiile anterioare si spun ca produsul lor este de 10 ori mai durabil fata de versiunile competitorilor.

Cele doua seamana la aspect, dar difera foarte mult in operatiuni. Ca o concluzie, un HDD il puteti folosi pentru o capacitate de stocare mai mare si nu va doriti sa cheltuiti multi bani pe o unitate de memorie, iar un SSD va poate fi util daca nu va deranjeaza un spatiu mai mic si preferati o viteza mai mare.

Preturile pentru SSD-ul de la Samsung pornesc de la 5000$ si pot ajunge pana la 8000$, insa momentan sunt doar speculatii.

Cert este ca ne indreptam catre o era a rapiditatii, iar SSD-urile vor inlocui in cele din urma HDD-urile clasice cu care ne-am obisnuit pana acum.

Citeste si:
Rețetă de lava cake. E unul dintre cele mai simple și rapide deserturi
Rețetă de lava cake. E unul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.