Ray Tomlinson, programator pionier in tehonologia retelelor de internet, creditat pentru inventarea conceptului si software-ului de "e-mail", dupa ce a avut ideea de a transmite mesajele electronice de la o retea catre alta in 1971, a murit, sambata, la varsta de 74 de ani, dupa un atac de cord.
Printre inventiile lui Ray Tomlinson se numara utilizarea inovatoare a simbolului "@" intr-o adresa de e-mail. Ray Tomlinson a trimis ceea ce acum este considerat primul e-mail, in timp ce isi practica profesia de inginer in Boston, la compania de cercetare Bolt, Beranek and Newman. Firma a jucat un rol substantial in dezvoltarea versiunii initiale a retelei de internet, varianta intitulata "Arpanet", potrivit BBC, citat de MEDIAFAX.

Totusi, Tomlinson a declarat ulterior ca nu isi aminteste cu exactitate care a fost primul mesaj text pe care l-a trimis prin e-mail, precizand ca este "complet irelevant". "Opera" lui a fost recunoscuta de colegii sai specialisti in informatica abia in 2012, cand acesta a fost omagiat prin includerea in randul celebritatilor din domeniu, in "Internet Hall of Fame".

"Pentru o inventie imprevizibila care a spulberat universul tehnologiei, descrierea pe care Tomlinson o face primului mesaj text trimis prin e-mail in timpul unui interviu acordat in 2009 pare un anticlimax: «De fiecare data cand testezi o inventie trebuie sa generezi o frantura de text. Puteam doar sa-mi las degetele sa alunece pe tastatura sau sa tastez un pasaj introductiv din cuvantarea de la Gettysburg a presedintelui Lincoln sau mai stiu eu ce altceva - tehnic, primul e-mail este complet irelevant, asa incat nu trebuie sa fie cu obstinatie pastrat in memoria colectiva»", povesteste Dave Lee, reporter specialist in tehnologie pentru BBC America de Nord, referindu-se la Ray Tomlinson.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.