Cercetarile timpurii legate de Internet sugerau faptul ca acesta ar reduce discriminarea prin reducerea interactiunii „fata in fata”. Explozia comertului online, a retelelor sociale si penetrarea Internetului in tot mai multe gospodarii prezinta, insa, efectul opus.

Cristian Deca, Mediator si Consilier Juridic in cadrul companiei de servicii juridice Decalex, confirma faptul ca exista discriminare digitala, iar aceasta imbraca mai multe forme.

„Vorbim in primul rand despre accesibilitate sau inaccesibilitate. Exista persoane la nivel mondial care au avut castig de cauza cu jucatori din mediul online. De exemplu, o persoana nevazatoare din SUA a dat in judecata Asociatia Nationala de Baschet, deoarece site-ul acesteia nu se adapta persoanelor cu dizabilitati. Nu exista legislatie bine pusa la punct in acest sens nici in SUA si cu atat mai putin la nivel european, dar companiile romanesti pot preveni astfel de situatii si isi pot adapta afacerile la nevoile intregii piete” mentioneaza Cristian Deca.

O a doua forma de discriminare digitala, mentionata de Cristian Deca, o reprezinta personalizarea cautarilor in functie de anumite criterii de interes pentru business. De exemplu, personalizarea rezultatelor unei cautari in functie de istoria de click-uri si achizitii ale unui utilizator sau personalizarea cautarilor in functie de dispozitivul de pe care se face cautarea, calculator sau dispozitiv mobil. Amazon si Netflix folosesc „motoare de recomandare” care identifica tipurile demografice si personalitatea, astfel incat rezultatele sunt diferite de la un utilizator la altul. Unii ar putea numi acest model targhetare, dar, privit obiectiv, acesta reprezinta o forma de discriminare, conform unui comunicat remis 9AM.

Un studiu al cercetatorilor de la Universitatea Cambridge si al cercetarilor Microsoft sugereaza faptul ca, prin combinarea datelor existente pe platforma de socializare Facebook, pot determina cu suficienta precizie orientarea sexuala a unui utilizator (peste 75%), etnia (95%), religia, orientarea politica sau daca este consumator de alcool, droguri ori tigari. Este lesne de inteles ca o astfel de informatie poate fi utilizata de catre companii in beneficiul propriu. Un caz renumit il reprezinta Airbnb, asupra caruia a fost condus un studiu, de catre Edelman si Luca, care a aratat faptul ca gazdele de culoare primesc chirii mai mici cu aproxiamtiv 12% decat restul.

Mark Zuckerberg a anuntat pe 28 ianuarie 2016 ca 1.59 miliarde de utilizatori sunt in fiecare luna pe Facebook. O cifra impresionanta care ii pune din nou pe ganduri pe cei preocupati de securitatea datelor personale, dar si de discriminarea sistematica si ridica o serie de intrebari legate de identificarea efectelor discriminatorii rezultate din procesele decizionale automatizate. Cum pot fi acestea detectate, masurate si remediate? Un studiu realizat cu ajutorul tinerilor din Statele Unite ale Americii sugereaza ca mai exista o forma de discriminare in cadrul retelelor sociale: limbajul discriminatoriu. 53% dintre tinerii cu varste intre 14 si 24 de ani vad in mod frecvent postari text sau clipuri care folosesc un limbaj discriminatoriu. Cele mai comune mesaje sunt legate de persoanele supraponderale, gay, femei, imigranti, musulmani, dar si de persoane cu dizabilitati mentale si fizice.

Citeste si:
Buhnici, amendat cu 20.000 de lei de CNCD pentru afirmațiile despre...
George Buhnici a fost amendat...

Din punct de vedere legislativ, in Europa exista un Cod al Drepturilor Online referitoare la serviciile furnizate, prin care consumatorii trebuie informati cu privire la conditiile de acces pe un site. Astfel, refuzul trebuie sa fie justificat prin criterii obiective, iar consumatorii trebuie informati cu privire la aceste justificari. De asemenea, atunci cand incearca sa acceseze servicii online, consumatorii au dreptul la aceleasi conditii ca membrii celorlalte state UE si au dreptul sa solicite justificari referitoare la tratamentele diferentiate.

Despre Cristian Deca - Este Mediator, membru al Consiliului de Mediere din Romania, si Consilier Juridic Definitiv, membru al Colegiului Consilierilor Juridici Bucuresti.

Despre Decalex
- Fondata de o echipa cu specializari complementare, Decalex Legal Solutions este prima companie de servicii juridice de business din Romania care imbina trei profesii juridice (mediator, avocat, consultant), al caror principiu de baza il reprezinta, cu precadere, preventia.

Citeste si:
Nikita, celebra „fată de cartier”, este în comă la spital!
Nikita, celebra „fată de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.