Impactul atacurilor cibernetice la nivel global se ridica anual la sume ce depasesc cifra de afaceri a celor mai mari companii din lume. Astfel, doar in 2014, studiile realizate de Center of Strategic and International Studies au aratat faptul ca pierderile cauzate de atacurile cibernetice s-au ridicat la aproximativ 600 de miliarde de dolari.

Tot pentru anul 2014, Institutul Ponemon a realizat un studiu ce a inclus 59 de companii din Statele Unite ale Americii. Acest studiu a dezvaluit faptul ca, in medie, consecintele unui atac cibernetic se ridica la 12,7 milioane de dolari per companie. Costul mediu suportat de o companie care trece printr-un astfel de atac se ridica la 1.6 milioane de dolari pentru fiecare incident. Acest cost se reflecta in detectarea atacurilor si recuperarea datelor. Impactul financiar ridicat este confirmat si de studiul PWC, lansat in 2015, care estimeaza costul unui atac major la 1.46 de milioane de dolari.

Cele mai recente exemple de atacuri cibernetice ce au produs pagube semnificative au fost cele inregistrate de companii precum Community Health Service (CHS) in august 2014, cand datele a peste 4.5 milioane de utilizatori au fost compromise. Si anul 2015 a venit cu provocari pentru compania de asigurari de sanatate Anthem. Atacul asupra companiei a avut grave urmari, 80 milioane de date ale clientilor actuali sau din trecut au fost compromise.

Pentru a preveni pierderile in randul companiilor, atat de date, cat si financiare, specialistii Fortinet avertizeaza asupra principalelor trei zone care prezinta cel mai mare grad de risc. Una dintre cele mai mari amenintari vine din partea utilizatorilor de platforme Adroid. Acestea se vor transforma in tinta hackerilor in urmatoarea perioada. Cota de piata a sistemelor Android de 81% in randul utilizatorilor de dispozitive mobile, alaturi de instalarea care nu beneficiaza de un sistem centralizat reprezinta riscuri majore la adresa securizarii datelor.

Cea de-a doua amenintare majora pentru urmatoarea perioada, vine din faptul ca parolele nu mai sunt masuri de securizare suficiente pentru protejarea datelor de pe platformele de tip Cloud. Pentru a preveni falsa autentificare, companiile vor fi implementa sisteme de autentificare paralele, iar acestea vor deveni esentiale.

Citeste si:
5 pași esențiali pentru alegerea unei companii de împrumut online
5 pași esențiali pentru...

Cea de-a treia amenintare vine din zona criptografierii datelor. Din ce in ce mai multe sisteme se vor baza pe certificate de criptografie utilizate nu numai pentru autentificare, dar si pentru comunicare. Un exemplu elocvent pentru aceasta tendinta este tehnologia Block Chain, utilizata de BitCoin. Aceasta va fi aplicata cu precadere, in perioada urmatoare, in domenii precum sectorul financiar, pentru a putea oferi servicii de asigurare, tranzactionare, creditare, etc, ca solutie altenativa. Insa, principala provocare vine din faptul ca sistemele de criptografiere care sunt, la randul lor, presupuneri matematice, in viitor vor putea fi dovedite false.

Despre Fortinet
Fortinet (NASDAQ: FTNT) livreaza solutii de securizare cibernetica pentru unele dintre cele mai mari companii la nivel global, din zona furnizorilor de servicii si a organizatiilor guvernamentale din intreaga lume.

Citeste si:
Impact Day - evenimentul anual al companiei UM, cu tema...
Impact Day - evenimentul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.