Competitia pe piata de internet in banda larga este concurentiala, astfel ca nu mai este necesara interventia de reglementare, a anuntat, joi, ANCOM, in timp ce Orange Romania sustine ca decizia autoritatii impiedica o concurenta reala in domeniu.

Astfel, ANCOM a retras obligatiile impuse anterior Telekom Romania Communications, considerand ca societatea nu mai detine putere semnificativa pe piata serviciilor de acces la elemente de infrastructura.

Masura se inscrie in strategia ANCOM de promovare a concurentei bazate pe infrastructuri si stimulare a investitiilor in infrastructura de comunicatii si respecta principiile oportunitatii si proportionalitatii, sustine autoritatea.

"Orice interventie de reglementare ex ante la nivelul unei pietei de gros este necesara si justificata numai in masura in care ar avea ca efect beneficii reale pentru utilizatori, transformand piata cu amanuntul corespunzatoare intr-o piata concurentiala in mod durabil. In acest caz, dat fiind faptul ca analiza ANCOM a aratat ca pe piata cu amanuntul a serviciilor de acces la internet la puncte fixe exista o concurenta puternica bazata pe infrastructuri, care se va mentine in orizontul de timp al analizei, Autoritatea a stabilit ca reglementarea ex ante pe piata de gros corespunzatoare nu mai este necesara", se arata intr-un comunicat al ANCOM.

Analiza precedenta, realizata de Autoritate in anul 2010 la nivelul pietei relevante corespunzatoare serviciilor de acces la elemente de infrastructura, a aratat ca Romtelecom (in prezent, Telekom Romania Communications) avea putere semnificativa pe aceasta piata de gros. Astfel, operatorului i s-au impus in 2010 o serie de obligatii specifice.

In urma acestei noi analize de piata care demonstreaza ca Telekom nu mai detine putere semnificativa pe piata serviciilor de acces la elemente de infrastructura, ANCOM retrage prin decizia adoptata astazi obligatiile de transparenta, nediscriminare, acordare a accesului, precum si de control al tarifelor si de evidenta contabila separata, impuse societatii Telekom in ceea ce priveste serviciile de acces la bucla locala.

Cu caracter tranzitoriu, pentru contractele in derulare, aceste obligatii se vor mentine timp de un an de la data intrarii in vigoare a deciziei ANCOM, in timp ce obligatia privind evidenta contabila separata va fi retrasa incepand cu situatiile financiare aferente anului 2015.

Citeste si:
Dezbatere intensă pe Internet după reacția polițistului Marian...
Dezbatere intensă pe Internet...

Analiza ANCOM a aratat ca piata este dinamica, fluida si in crestere continua, Romania inregistrand cel mai ridicat grad de concurenta la nivel de infrastructuri dintre toate statele membre ale Uniunii Europene, cu un numar de peste 750 furnizori de servicii de acces la internet in banda larga la puncte fixe in anul 2014, cu peste 60% dintre conexiunile de acces cu viteze de cel putin 30Mbps si cu peste 2/3 din populatie in localitati acoperite de cel putin trei retele apte sa ofere acces la internet la puncte fixe.

In replica, Orange Romania, liderul pietei de comunicatii mobile, considera ca decizia ANCOM este una gresita, avand in vedere ca era nevoie de reglementare, scrie MEDIAFAX.

"Consideram ca decizia ANCOM, de a-si «lua concediu» intr-un moment in care piata are nevoie mai mult ca oricand de reglementare, este gresita. Ea va avea consecinte negative asupra utilizatorilor, care astfel nu vor avea posibilitatea sa aleaga dintr-un numar suficient de mare de oferte si sa beneficieze de o competitie reala pe piata de internet fix"
, spun reprezentantii Orange Romania.

Citeste si:
Orange montează un cablu submarin transatlantic ce va lega SUA,...
Orange instalează un cablu...

Potrivit operatorului, decizia ANCOM impiedica o competitie reala intre toti jucatorii prin mentinerea barierelor de intrare pe piata de internet fix, in beneficiul operatorului dominant pe aceasta piata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.