Cercetatorii australieni au creat un disc care poate inmagazina de 212.000 de ori mai multa informatie decat un DVD obisnuit, folosind un nou sistem de scriere a datelor pe acelasi suport fizic clasic, ce are in prezent o limita de 4,7 GB.

Cercetatorii de la Universitatea Swinburne din Australia au creat un DVD care poate stoca 1.000 de terrabytes (TB; 1 TB este egal cu 1.024 GB, n.r) de date, comparativ cu discurile clasice, care pot stoca maximum 4,7 GB de informatie. Tehnologia inventata de australieni foloseste acelasi format fizic al DVD-ului, dar utilizeaza doua raze laser pentru a scrie informatia pe disc, permitand obtinerea unui spatiu de stocare urias, potrivit dailymail.co.uk.

Cantitatea de date inscrisa pe DVD in prezent este limitata de ceea ce oamenii de stiinta numesc limita de refractie a luminii. Savantii credeau ca lungimea de unda a luminii folosite la scrierea datelor (raza laser, n.r.) nu poate fi mai mica de 500 de nanometri, dar cercetatorii australieni au realizat un sistem prin care folosesc doua raze laser pentru a reduce lungimea de unda a fasciculului de scriere la doar 9 nanometri.

Oamenii de stiinta spun ca noul sistem foloseste doua raze laser de 500 de nanometri, a doua fiind folosita pentru a anula o parte din prima raza laser, lasand doar o portiune de 9 nanometri care sa scrie informatia pe disc. Acest lucru permite ca informatia sa fie scrisa mult mai "fin", crescand astfel capacitatea de stocare a unui DVD clasic la 1.000 de TB, scrie mediafax.

Inventatorii nu au oferit informatii privind eventuala lansare comerciala a noii tehnologii, dar au precizat ca, din cauza costurilor foarte ridicate, disponibilitatea pe scara larga a sistemului va intampina probleme. De asemenea, cercetatorii au spus ca, in prezent, lucreaza la modalitati de crestere a vitezei de scriere/ citire a informatiilor pe disc, avand in vedere ca, daca s-ar folosi vitezele actuale de scriere/ citire a unui DVD, timpul necesar pentru 1.000 de TB de date ar fi urias.

Citeste si:
Dosarul electronic de sănătate, din nou funcțional. Pacienții pot...
Dosarul electronic de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.