Expertii avertizeaza ca Wikipedia ar putea disparea, din moment ce o treime din angajati au parasit site-ul in ultimii ani.

Desi Wikipedia nu duce lipsa de voluntari care sa posteze informatii noi, din ce in ce mai putini oameni se ocupa de editarea continutului. Site-ul a inceput sa foloseasca programe automate de stergere care nu functioneaza eficient, scrie Daily Mail.

Mii de pagini relevante sunt sterse in fiecare zi, iar aceasta este doar una dintre problemele semnalate de fostii angajati.

O alta problema este faptul ca Wikipedia nu mai impune folosirea limbajului standard "Wikitext" pentru a adauga continut, sistemul apropiindu-se mai mult de un simplu program de procesare a textului.

Fundatia Wikimedia a sperat ca astfel mai multi oameni vor fi incurajati sa adauge articole, insa editorii au ajuns sa fie frustrati de usurinta cu care apar articole facute in bataie de joc. De aceea, o treime din angajati au parasit de tot site-ul, din 2007 si pana acum.

"Din 2007 si pana acum traversam perioada declinului Wikipedia", a declarat Aaron Halfaker, de la Universitatea Minnesota, care a cercetat procesul.

Raportul sau arata ca noile functionalitati cresc posibilitatea ca articolele nou-adaugate sa fie starse imediat. In plus, lipsa editorilor duce la favorizarea unor subiecte superficiale (pornografie, jocuri pe calculatoare) si la defavorizarea altora (literatura pentru femei, feminism).

Cel mai grav este ca a scazut probabilitatea ca un voluntar nou venit sa ramana pe site pentru a adauga si edita continut dupa doua luni de la prima incercare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.