Legea darii in plata a avut efecte imediate atat pe piata bancara si cea imobiliara, cat si pentru industriile conexe. Totusi, dezechilibrele nu au durat mult, la acest moment situatia fiind una stabila, potrivit unei analize a noii platforme imobiliare Wizmo.ro, realizate cu sprijinul datelor Kiwi Finance, cel mai mare broker de credite din Romania.

In octombrie, dupa cateva luni agitate pe piata imobiliara, in urma intrarii in vigoare a legii darii in plata, creditarea s-a reluat, fiind acum la nivelul din primavara. Astfel, in luna octombrie, ofertele bancilor au fost aproape in intregime ajustate la caracteristici aliniate cu cererea – avans de 20-25% si dobanzi in plaje rezonabile, arata datele Kiwi Finance.

Acest trend se va mentine atat din punct de vedere al costurilor, cat si ca avans. In plus, preturile imobilelor urmeaza un trend sustenabil crescator care se va pastra, potrivit estimarilor brokerului de credite imobiliare.

In acest context, toti actorii din piata au redevenit optimisti. Este si cazul Wizmo.ro, noua platforma de anunturi imobiliare care targeteaza, in egala masura, proprietarii de imobile, agentiile imobiliare, dezvoltatorii imobiliari, cat si persoanele si companiile care sunt in cautarea unui spatiu construit sau teren, fie el de inchiriat sau de vanzare.

”Am lansat Wizmo.ro la inceputul lunii iunie si putem spune ca momentul a coincis cu intrarea in vigoare a legii darii in plata, o cotitura importanta a pietei imobiliare locale. Am testat indelung terenul inainte de a lua aceasta decizie, ajungand la concluzia ca mediul economic din Romania ofera conditii mai mult decat oportune. Nu am considerat ca fiind o piedica noua situatie din piata. In plus, mai devreme decat ne asteptam, cautarile s-au intensificat pe site. In luna octombrie, traficul inregistrat de catre Wizmo.ro a crescut cu 60%, iar timpul de cautare per vizitator s-a marit cu 30% fata de luna precedenta”, spune Maarten Deboo, CEO, Wizmo.ro.

Care au fost efectele pe termen scurt ale noii legi

Potrivit unui comunicat remis 9am, incepand din luna mai, toti cei care au probleme la rambursarea creditului ipotecar au posibilitatea sa inceapa demersurile pentru darea in plata. Astfel, daca sunt parcurse toate etapele impuse prin Legea 77/2016, in termen de putin peste o luna de la notificarea bancii, cei care au contractat un astfel de credit devin liberi de orice datorie catre banca. In acest context, piata de creditare nu putea ramane fara ecou, bancile regrupandu-se imediat.
Citeste si:
reConstruct Forum 2023: Cât mai avem de așteptat până când...
reConstruct Forum 2023: Cât...

Potrivit datelor Kiwi Finance, inca de la inceput, au fost vizibile cel putin doua efecte. In primul rand, cele mai multe banci au majorat avansul pe care il cer de la clientii care solicita un credit de achizitie de locuinta, iar unii dezvoltatori, cu proiecte imobiliare aflate in faze incipiente, au preferat sa inghete temporar lucrarile.

De aici, au rezultat efecte in lant: incetinirea creditarii intr-o perioada cum nu se poate mai convenabila pentru clienti, in care dobanzile se aflau la un minim istoric si costurile bancare erau mult diminuate fata de anii anteriori; incetinirea dezvoltarilor imobiliare; diminuarea vanzarilor in industriile colaterale (mobilier, materiale de constructii, electrocasnice, electronice etc.).

”In acelasi timp, bancile care au aliniat de la inceput avansul la puterea de accesare a clientilor (20-25%) au fost suprasolicitate de cereri noi de creditare, ceea ce a condus la timpi foarte mari de raspuns si procese lungi de analiza. Astfel, putem spune ca o lege cu ‘beneficii’ reduse si punctuale a produs mai mult disconfort si galagie decat efecte coerente si sustenabile”,
subliniaza Anca Bidian, CEO Kiwi Finance.

Citeste si:
Efectele economice ale războiului din Israel. Violențele vor...
Efectele economice ale...

Potrivit afirmatiilor sale, aceasta este si parerea noilor clienti ai bancilor, care au accesat anul acesta credite ipotecare in timpul dezbaterilor si al aprobarii legii. Ei au fost cei mai afectati de timpul indelung de asteptare, tot ei fiind si cei care considera ca noua legislatie nu aduce beneficii reale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.