Compania Posta Romana, controlata de Ministerul Comunicatiilor, ar putea primi o capitalizare de 50 milioane euro de la stat si de la Fondul Proprietatea, pentru a-si plati datoriile, a declarat sambata presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

In acelasi timp, compania ar putea fi nevoita sa returneze cateva milioane de euro, din subventiile primite de la stat pentru concedierile colective si pentru plata distributiei pensiilor, Comisia Europeana demarand o ancheta anul trecut in acest sens.

”Pregatim o capitalizare de 50 milioane euro a Postei. Cei doi actionari, statul si Fondul Proprietatea, vin cu bani din care se vor plati datoriile, FP cu 25% din bani, restul statul roman. Toti acesti bani vor fi platiti bugetului statului”, a declarat sambata presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, intr-o conferinta de presa la Sinaia.

Pentru aceasta capitalizare, este nevoie de avizul Comisiei Europene, care ”in linii mari” este de acord. Apoi urmeaza un proiect de Hotarare de Guvern, dar si un draft de acord intre actionari.

Posta are datorii la bugetul de stat de cateva milioane euro, afirma seful autoritatii de concurenta.

”Punem Posta Romana pe o baza legala solida”, adauga Chiritoiu.

De asemenea, este posibil ca, din subventiile date Postei de Guvern pentru concedierile colective si din cele pentru plata pensiilor, Comisia Europeana sa considere ca trebuie returnate cateva milioane de euro. Investigatia este deschisa de Comisie anul trecut la cererea statului roman, informeaza News.ro.

”Ne asteptam la cateva milioane de euro, pentru ca, crede Comisia Europeana, bugetul de stat a platit in locul Postei pentru concedierile colective si a dat prea multi bani pentru plata distributiei pensiilor”, mentioneaza Chiritoiu.

Posta are prevazute arierate de 79 milioane lei la sfarsitul acestui an, cu 21,7% mai mici decat cele realizate la finalul anului trecut, si creante restante de 66,55 milioane lei, cu 12% mai mici fata de cele consemnate la sfarsitul anului 2015, arata bugetul de venituri si cheltuieli al companiei, aprobat de Guvern in luna iulie.

Citeste si:
Reducere de 50% pentru facturile la energie. Cine beneficiază de...
Reducere de 50% pentru...

Posta Romana este controlata de stat, prin Ministerul Comunicatiilor, care detine 75% din actiuni, in timp ce Fondul Proprietatea are o participatie de 25%.

In primul semestru din acest an, Posta a inregistrat un profit net de 15,8 milioane de lei (3,5 milioane de euro), in crestere cu 2,5% fata de aceeasi perioada din 2015.

Compania estimeaza un profit brut de 4 milioane lei in 2016, de aproape cinci ori mai mic fata de cel realizat anul trecut, pe fondul cresterii veniturilor cu 6,6%.

In 2015, Posta a obtinut un profit brut de 19,2 milioane de lei (4,3 milioane de euro), ca urmare a reducerii cheltuielilor, in conditiile in care compania se confrunta cu o scadere a incasarilor din activitatea de baza.

Societatea estimeaza un numar de 26.370 salariati la sfarsitul anului 2016, fiind cel mai mare angajator din Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.