Desi muncesc mult si au printre cele mai mici venituri din Uniunea Europeana, romanii se declara per total multumiti de locul lor de munca. Un studiu realizat de Institutul Roman pentru Evaluarea si Strategie (IRES) a relevat faptul ca 62% dintre romanii intervievati se declara satisfacuti de locul lor de munca.

Acelasi studiu a aratat si ca romanii sunt stresati la locul de munca. 55% dintre respondenti au declarat ca munca lor este intotdeauna sau frecvent stresanta. Deloc surprinzator, respondentii din mediul urban s-au declarat mai stresati decat angajatii din mediul rural.

Aproape jumatate dintre angajatii romani – 43% - spun ca lucreaza ore suplimentare. Majoritatea celor care au marturisit ca muncesc peste program fac parte din categoria angajatilor cu un salariu mai mare si cu studii superioare.

Ce cauta angajatii romani la un loc de munca

Pentru romani, unul dintre cei mai importanti factori la un loc de munca este reprezentat de colegi. Angajatii romani regreta mai mult colegii decat activitatea in sine atunci cand parasesc un loc de munca, 35% dintre personele participante la studiu au declarat ca isi regreta colegii atunci cand isi schimba jobul. Per total, angajatii romani care au participat la acest studiu si-au evaluat cu nota 7,5 din 10 calitatea vietii la locul de munca.

Cand vine vorba despre salarii, cei mai multi dintre intervievati – 44% - spun ca au un nivel de salarizare bun si foarte bun. De cealalta parte, 26% dintre acestia au declarat ca isi considera salariul prea mic. Referitor la beneficiile primite de la angajator, 88% dintre respondenti au declarat ca isi doresc asigurari medicale private, la fel de multe persoane au declarat ca isi doresc prime de sarbatori, in timp ce 79% au spus ca isi doresc tichete de masa.

In ceea ce priveste cerintele tinerilor, o analiza a EY aratat ca marea majoritate dintre acestia isi doresc sa lucreze in corporatii. Companiile mari, cu peste 2.000 de angajati, sunt cele mai atractive pentru tineri. In Bucuresti, aceste companii sunt bine reprezentate. In parcurile de birou detinute de Genesis Development, al carui presedinte este Liviu Tudor, regasim unele dintre cele mai importante multinationale din lume.

Citeste si:
DOCUMENT. Guvernul a publicat măsurile fiscale. Cum vor fi taxate...
DOCUMENT. Guvernul a publicat...

Generatia Millennials se raporteaza altfel la locul de munca

Tinerii din generatia Millennials au un comportament total diferit fata de alte generatii atunci cand vine vorba despre locul de munca. Pentru Millennials (persoane nascute intre 1980 si 2000) jobul perfect este cel care le permite sa se bucure din plin de timpul liber si de pasiunile lor.
Un Millennial va prefera un program flexibil si un mediu de lucru relaxat in defavoarea unui salariu mare. Mai mult decat atat, potrivit Forbes, cei care fac parte din aceasta generatie petrec in medie doar doi ani intr-o companie. Ei vor sa se dezvolte cat mai mult, sa aiba parte de mentori de la care sa aiba de invatat, iar definitoriu pentru ei este faptul ca nu lucreaza pentru patron sau sef, ci lucreaza alaturi de el.

Corporatiile despre care vorbeam mai sus sunt primele interesate sa le satisfaca cerintele acestor tineri, care au in general studii superioare si care se descurca excelent in mediul tehnologic. Tocmai de aceea majoritatea acestor companii au introdus noi tipuri de beneficii pe langa salariul lunar – carduri de reduceri, acces gratuit la diverse sali de sport, mai multe zile libere.

Citeste si:
Guvernul îngheață salariile și blochează angajările în sistemul...
Guvernul îngheață salariile...

Schimbarile care se produc in perceptia companiilor sunt deja vizibile. Tot mai multi angajatori incep sa fie mai atenti la gradul de multumire al angajatilor, iar acest lucru nu poate fi decat imbucurator.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.