Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Depozitarul Central (DC) anunta posibilitatea de a derula operatiuni de imprumut de instrumente financiare, vanzare in lipsa si cumparari in marja din 2 august 2016 intr-un cadru de reglementare nou si flexibil, care va permite investitorilor sa beneficieze de orice tendinta a pietei.

BVB si DC au parcurs toate etapele necesare modificarii reglementarilor proprii si au primit toate avizele necesare de la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Banca Nationala a Romaniei (BNR). Participantii la sistemul de tranzactionare si decontare vor oferi aceste operatiuni la discretie.

“Vanzarea in lipsa reprezinta un element indispensabil unei piete de capital dezvoltate. Aceasta creeaza noi posibilitati pentru investitori, prin protejarea valorii investitiilor si prin sansa de a castiga din tranzactionarea speculativa intensiva. Imprumutul de instrumente financiare va genera noi venituri pentru creditori si o siguranta a vanzarilor in lipsa pentru piata. Incheierea procesului de reglementare marcheaza o realizare semnificativa in modernizarea pietei de capital romanesti si deschide calea participantilor la piata sa utilizeze aceste posibilitati mult asteptate”, a declarat Ludwik Sobolewski, Director General Bursa de Valori Bucuresti.

Printre cele mai importante modificari aduse reglementarilor BVB sunt:
• Posibilitatea de a efectua operatiuni de vanzare in lipsa pentru instrumentele financiare admise la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti, indiferent de tipul si caracteristicile acestora;
• Posibilitatea de a introduce ordine de vanzare in lipsa fara restrictii de pret, volum minim sau tip de ordin;
• Eliminarea obligativitatii marcarii specifice a ordinelor de vanzare in lipsa.

“Aceasta noua realizare imbunatateste calitatea infrastructurii pietei de capital, facand-o mai competitiva fata de alte piete din Europa de Est si atrage atentia jucatorilor internationali. Trecerea Romaniei din antecamera fluxurilor globale de capital spre familia pietelor economiei libere si deplin functionale reprezinta un parcurs istoric si asteptam cu nerabdare continuarea cooperarii productive cu participantii la piata, cu Autoritatea de Supraveghere Financiara si cu factorii de decizie politica”, a spus Lucian Anghel, Presedinte Bursa de Valori Bucuresti.

Citeste si:
Viorica Dăncilă a plecat din PSD după 26 de ani și s-a înscris...
Viorica Dăncilă a plecat din...

Printre cele mai importante modificari aduse reglementarilor DC sunt:
• Eliminarea obligatiei utilizarii unui contract standard de imprumut si transmiterea acestuia la Depozitarul Central;
• Posibilitatea de a efectua operatiuni de imprumut cu toate instrumentele financiare inregistrate in sistemul Depozitarului Central;
• Constituirea de garantii pe o arie mai larga de instrumente financiare;
• Extinderea scopurilor pentru care se pot realiza operatiuni de imprumut;
• Eliminarea numarului maxim de zile lucratoare aferente unui imprumut de instrumente financiare;

“Varianta imbunatatita a serviciului de imprumut de actiuni aduce flexibilitate, raspunde cerintelor pietei si asigura cadrul necesar cresterii lichiditatii, o cerinta pe care piata romaneasca de capital trebuie sa o indeplineasca pentru a trece la statutul de piata emergenta. Acest proiect este rezultatul efortului tuturor actorilor pietei – reglementatori, infrastructuri, intermediari – fiind o dovada a faptului ca scopul comun de a dezvolta piata financiara din Romania pune la aceeasi masa toate partile implicate si genereaza o cooperare eficienta”, a declarat Silvia Buicanescu, Director General Depozitarul Central.

Citeste si:
Visa și Mastercard își suspendă operațiunile din Rusia
Visa și Mastercard își...

Din anul 2014, Depozitarul Central a pus la dispozitia participantilor o noua facilitate pentru operatiunile de imprumut de instrumente financiare, ce permite vizualizarea ofertelor de imprumut si a caracteristicilor acestora.

Vanzarea in lipsa presupune vanzarea unor titluri pe care un investitor nu le detine, cu anticiparea de a realiza profit din diferenta de pret dintre vanzarea in lipsa si cumpararea viitoare a instrumentelor financiare. Vanzarea in lipsa implica un imprumut prealabil de actiuni sau alte instrumente financiare prin intermediul unui cont in marja si vanzarea lor, urmand ca ulterior, aceste actiuni sa fie cumparate din piata si restituite brokerului. Cumpararile in marja se efectueaza pe baza unui credit acordat de broker clientului, astfel incat investitorul sa poata realiza achizitii, se relateaza in comunicatul remis catre redactia 9AM.ro.

Citeste si:
Variante de culori și tendințe pentru manichiură în 2023
Variante de culori și...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.