Efectele Brexit continua sa-si faca simtite aparitia, iar acesta e doar inceputul.

Dobanda Robor cu scadenta la trei luni, in functie de care se calculeaza ratele la creditele Prima Casa, a crescut ieri cu 11,8% ca urmare a deciziei britanicilor de a parasi Uniunea Europeana. Crestere pronuntata de ieri vine dupa ce in ianuarie indicatorul a scazut sub pragul de 1%, nivel cu 40% sub cel inregistrat in urma cu un an si cel mai mic din istoria postdecembrista a Romaniei, urmat de o stabilizare in jurul valorii de 0,76%. Aceasta scadere, coroborata cu decizia de anul trecut a Guvernului Ciolos de a reduce marja de dobanda practicata de banci la acordarea creditelor Prima Casa de la 2,5% la 2%, a condus la ieftinirea vizibila a costului de finantare si la o crestere substantiala a gradul de accesibilitate al locuintelor, informeaza Capital.ro.

Unii constructori romani vor fi nevoiti ca, pe termen mediu, sa isi incheie activitatea din Marea Britanie, pentru ca aspectele de concurenta vor deveni o problema greu de gestionat, a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO). Daca fluxul de investitii catre Romania nu ar trebui sa fie afectat de decizia britanicilor de a parasi Uniunea Europeana, banii fiind distribuiti catre tarile din comunitate de la Bruxelles, Laurentiu Plosceanu se asteapta ca firmele care lucreaza in Marea Britanie sa se confrunte cu complicatii, relateaza Capital.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.