Business 24 Mai 2016 11:20
Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a amendat Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) cu 16.000 de lei pentru publicarea datelor personale din lista datornicilor.

„Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal a sanctionat Agentia Nationala de Administrare Fiscala cu amenda contraventionala in cuantum total de 16.000 Ron”, se arata intr-un comunicat de presa remis marti agentiei MEDIAFAX.

Incepand cu data de 17 mai, Autoritatea Nationala de Supraveghere a Datelor a realizat o investigatie din oficiu, in care vizata a fost ANAF, ca urmare a publicarii in 16 mai, pe internet, a listei cu 187.230 de contribuabili, persoane fizice care la data de 31 martie 2916 aveau restante fiscale mai mari de 1.500 lei,.

In urma finalizarii controlului, la data de 23 mai 2016, Autoritatea a constatat ca datele personale au fost prelucrate nelegal, fiind publicate "pe alt site de Internet, decat pe propria pagina de Internet, (...) datele nefiind exacte si actualizate la data publicarii (16 mai 2016), in conformitate cu situatia reala a achitarii debitelor de catre anumite persoane fizice din respectiva lista”, se precizeaza in comunicatul de presa.

De asemenea, controlul a aratat ca agentia "nu a asigurat informare completa a persoanelor ale caror date personale au fost publicate la data de 16 mai 2016, nici prin notificarile prealabile trimise prin posta, nici in cadrul informatiilor publicate pe site-ul ANAF, conform constatarilor."

ANAF a publicat, la data de 17 mai, lista cu 187.230 contribuabili persoane fizice, care au restante fiscale mai mari de 1.500 lei la 31 martie 2016, primii zece datornici la stat persoane fizice avand fiecare obligatii fiscale restante intre 12 milioane lei si 232 de milioane de lei.

Din total, ANAF poate recupera la aceasta data circa 2,3 miliarde lei. Situatia juridica a restului de creante de 1,1 miliarde lei (insolvabilitate fara bunuri sau venituri urmaribile, existenta unor hotarari judecatoresti de suspendare a executarii silite, etc) opreste ANAF de la initierea sau continuarea masurilor de executare silita.

Citeste si:
Femeie amendată de jandarmi pentru că fotografia o ursoaică cu pui
Femeie amendată de jandarmi...

Pe primul loc este Sorin Robert Negoita, primarul Sectorului 3 al Capitalei si candidat, cu obligatii fiscale necontestate de 232 milioane lei, urmat de Florin Mateiu din orasul Victoria cu obligatii fiscale de 94 milioane de lei, insa contestate. George Becali are datorii la stat de 3,9 milioane de lei pe care le-a contestat iar Silviu Prigoana are obligatii de 3,9 milioane lei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.